Conform specialiştilor prezenţi la cel de-al VII-lea simpozion "Bere şi Sănătate", care a avut loc la Bruxelles, polifenolii prezenţi în bere pot reduce riscul bolilor cardiovasculare şi a altor boli cronice prin proprietăţile antioxidante şi efectele lor benefice asupra presiunii sângelui, lipidelor, rezistenţei la insulină şi bio-markerilor inflamatorii.
Oamenii de ştiinţă au prezentat ultimele cercetări în ceea ce priveşte efectele potenţiale ale consumului moderat de bere, care au confirmat că poate fi compatibil cu un stil de viaţă echilibrat.
"Simpozionul poate reprezenta o piatră de temelie pentru cercetarea ştiinţifică asupra efectelor consumului moderat de bere asupra sănătăţii adultului. Sunt martor că cercetările prezentate şi discuţiile vor fi constructive şi vor aduce o contribuţie fructuoasă asupra întregii dezbateri în relaţia dintre bere şi sănătate. Simpozionul se doreşte o platformă în care cercetătorii îşi prezintă pe domeniile lor de cercetare efectele consumului moderat de bere asupra sănătăţii atât din perspectivele cercetării lor, cât şi în relaţia dintre consumul moderat şi sănătate. Simpozionul nu este concentrat numai pe potenţialul direct al consumului moderat de bere asupra sănătăţii, dar de asemenea se referă şi la proprietăţile inerente ale unor ingrediente comune şi relaţia lor cu sănătatea", a declarat în deschiderea evenimentului preşedintele simpozionului, dr. Ramon Estruch.
Dr. Martin Zarnkow, de la Universitatea Tehnică din Munchen, a atras atenţia cu privire boala celiacă, legată de ingestia glutenului alimentar.
"A produce bere fără gluten este o problemă importantă. Glutenul nu este necesar pentru bere nici în timpul procesului de fermentaţie, şi nici în cazul produsului final. Cea mai sigură cale este de a elimina glutenul din toate stadiile şi procesele producerii berii şi de a utiliza cereale fără gluten", a atenţionat medicul.
La rândul său, profesorul Rosa Lamuela, de la Şcoala de Farmacie a Universităţii Barcelona, a subliniat că berea conţine polifenoli care vin în proporţie de 70-80% din malţ şi restul din hamei.
În opinia sa, polifenolii pot să reducă riscul bolilor cardiovasculare şi al altor boli cronice prin proprietăţile antioxidante şi efectele lor benefice asupra presiunii sângelui, lipidelor, rezistenţei la insulină şi bio-markerilor inflamatorii.
Dr. Giuseppe Grosso, de la Universitatea din Catania, a afirmat că numeroase studii au demonstrat că adoptarea dietei mediteraneene este asociată cu scăderea riscului bolilor cardiovasculare.
"Consumul moderat de bere a fost asociat cu o mai mare aderenţă la dieta tradiţională mediteraneeană, în special la cei care locuiesc în sudul Italiei. Aderenţa la această dietă a fost asociată cu scăderea prevalenţei la obezitate, hipertensiune şi diabet", a spus Grosso.
Simona Costanzo, de la Departamentul de Epidemiologie şi Prevenţie din cadrul Institutului de Neurologie Mediteranean, a precizat că una din trei persoane care consumă zilnic în jur de 25 de grame de alcool, vin sau bere, pot fi protejate de riscul producerii unui accident cardiovascular care poate fi fatal sau nu.
Un consum de 10-30 de grame de alcool pe zi poate proteja împotriva dezvoltării aterosclerozei, care este principala cauză de producere bolilor cardiovasculare, a arătat dr. Lina Badimon, de la Universitatea din Barcelona.
"Am studiat că un consum de bere moderat oferă protecţie cardiacă şi remodelează după un infarct", a subliniat dr. Badimon.
În cadrul simpozionului a fost acordat "Premiul pentru tânărul cercetător" lui Ilse C. Schrieks, care a dezvoltat un proiect ştiinţific privind legătura dintre consumul moderat de bere şi diabetul de tip 2.
Potrivit organizatorilor simpozionului, premiul se acordă cercetătorilor cu vârste sub 35 de ani.
Simpozionul "Bere şi Sănătate" este organizat de obicei în a doua sau a treia parte a anului şi se concentrează pe ultimele cercetării în relaţia dintre consumul moderat de bere şi sănătate.
Sursa: AGERPRES