Institutul Clinic Fundeni reprezintă elita medicinei româneşti, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu ocazia Zilelor Institutului Clinic Fundeni.
"Institutul Clinic Fundeni este, după opinia mea şi sper că nu mă înşel şi să nu supăr pe nimeni, elită a medicinei româneşti", a spus ministrul.
El a afirmat că anul 2013 a fost unul greu, dar cu toate acestea unitatea sanitară a reuşit să aibă rezultate remarcabile.
"România trece de mulţi ani prin perioade economice dificile, nici viitorul apropiat nu o să fie modificat substanţial, dar noi credem că va avea o creştere mai mare decât până în prezent, care ar trebui să se reflecte şi în modul în care se face finanţarea sistemului sanitar. Dar nu atât cât ne-am dorit şi nu atât de mult cum am aşteptat şi noi, când spun noi, spun noi toţi, dar mai ales pacienţii", a subliniat demnitarul.
Nicolăescu a vorbit despre buna colaborare dintre Ministerul Sănătăţii şi conducerea unităţii sanitare, care a avut ca rezultat identificarea acelor puncte ce aveau cu "adevărat" nevoie de sprijin din partea ministerului.
Institutul Clinic Fundeni realizează peste 50% din transplanturile de rinichi din România
"Eu cred că ministerul va trebui să facă mai mult în următorii ani. Am convenit cu managerul institutului, dr. Carmen Orban, să încercăm să realizăm împreună o strategie de dezvoltare în continuare a institutului, astfel încât să îşi poată menţine şi creşte capacitatea de a fi unitate fruntaşă, unitate importantă, unitatea meritorie. Încercăm pe strategii generale şi apoi pe strategii sectoriale să alocăm resurse financiare pentru dezvoltarea tehnologică", a mai spus reprezentantul MS.
El a mai susţinut că medicina de calitate trebuie să dispună şi de tehnologie de înaltă performanţă iar în următorii trei ani, pe baza unui calendar, institutul va putea avea acces la tot ceea ce este mai nou şi mai bun în tehnologie.
Ministrului Sănătăţii i-a fost acordat un premiu din partea Institutului Clinic Fundeni, ca un semn de recunoaştere a susţinerii pe care a acordat-o instituţiei.
Managerul unităţii sanitare, Carmen Orban, a arătat că aproximativ 70% din cei care se adresează I.C. Fundeni sunt din afara Bucureştiului.
Prof. dr. Irinel Popescu: I.C. Fundeni va avea un centru de excelenţă în medicina translaţională
"Dacă un aparat din acest spital s-a stricat, are de suferit foarte multă lume. Acest eveniment îl dedic personalului medical al institutului. În acest institut toţi milităm pentru viaţă, viaţa este cel mai important lucru", a afirmat Orban.
La rândul său, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a apreciat că I.C. Fundeni reprezintă o fabrică de sănătate şi un exemplu pentru lumea medicală.
"Sunt ocazii care trebuie marcate, că au valoare de exemplu. Ce faceţi la Fundeni ar trebui să fie un exemplu pentru toate institutele din ţară. Fără un management bun nimic nu ar fi fost posibil. Este o fabrică de sănătate", a declarat ministrul.
Preşedintele CASMB, Gheorghe Iana, a afirmat că I.C. Fundeni reprezintă "leagănul" şcolii medicale româneşti.
"În acest loc s-a scris şi se scrie istorie. Nu poţi să faci performanţă fără bani. Nu poţi să faci medicină adevărată fără suport. Sperăm ca în aceşti ani care urmează în sfârşit viaţa medicală să revină acolo unde îi este locul", a spus Iana.
Sursa: AGERPRES