A fost demarat un proiect de Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) şi Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) care are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu tuberculoză, prin implicarea societăţii civile în elaborarea politicilor publice privind măsuri de protecţie a persoanelor afectate, dar şi de prevenire a răspândirii bolii.
Potrivit unui comunicat de presă al fundaţiei remis miercuri AGERPRES, proiectul "Împreună pentru o Românie fără Tuberculoză" vizează, de asemenea, elaborarea unui act normativ care să reglementeze măsuri concrete, adecvate, de protecţie socială a pacienţilor.
Grupul ţintă este reprezentat de pacienţii cu tuberculoză şi tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR), dar proiectul va atinge, indirect, şi familiile acestora, medici din reţeaua de pneumoftiziologie, medici de familie, factori de decizie, ONG-uri cu activitate în domeniu, populaţia generală.
"Necesitatea proiectului a apărut pe fondul situaţiei alarmante a TB în ţara noastră. România este ţara din UE cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză: peste 20.000 de bolnavi se înregistrează anual şi aproximativ 1.200 mor în fiecare an. Nediagnosticată la timp şi netratată corespunzător, boala se poate transforma în tuberculoză rezistentă la tratament sau extrem de rezistentă la tratament (TB-XDR), afecţiuni greu curabile, ce necesită perioade lungi de spitalizare şi tratament dificil de suportat, administrat pentru cel puţin doi ani", se arată în comunicat.
Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză la nivel mondial, în scădere pentru al treilea an conscutiv (OMS)
Proiectul "Împreună suntem o voce" are o durată de 12 luni, valoarea cheltuielilor eligibile fiind de 73.920 franci elveţieni, din care 66.528 reprezintă cofinanţare, iar restul de 7.392 contribuţia proprie a ASPTMR şi a Fundaţiei RAA. Proiectul este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Sursa: AGERPRES