Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză la nivel mondial, în scădere pentru al treilea an conscutiv (OMS)

on . . Accesări: 820

 

 

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri că numărul îmbolnăvărilor de tuberculoză, care în anul 2012 a ucis 1,3 milioane de persoane la nivel mondial, a înregistrat o scădere pentru al treilea an consecutiv.

Tuberculoza rămâne una dintre bolile infecţioase cu cel mai mare număr de decese la nivel mondial: ea se află pe locul al doilea după HIV/SIDA.


Conform raportului anual al OMS privind tuberculoza dat publicităţii miercuri, 8,6 milioane de persoane au contractat bacilul în 2012 (dintre care 1,1 milioane contaminate şi cu virusul HIV), faţă de 8,7 milioane anul precedent, o scădere de 45% din 1990.

29% din cazurile de îmbolnăvire au fost înregistrate în Asia de Sud-Est, 27% în Africa şi 19% în regiunile din Pacificul de Vest. Printre acestea, India şi China au înregistrat 26% şi respectiv 12% dintre cazuri.

Numărul deceselor a scăzut la 1,3 milioane de persoane (dintre care 320.000 au fost de asemenea contaminate cu virusul HIV) la nivel global, faţă de 1,4 milioane anul precedent. Mortalitatea a atins cel mai mare nivel în 2003, cu 1,8 milioane de decese.

OMS estimează însă că 'tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate la nivel mondial'. Sunt înregistrate progrese, 'însă nu suficient de repede', a afirmat organizaţia, subliniind existenţa în continuare a unor dificultăţi serioase.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză multirezistentă (TB-MR), o formă de tuberculoză provocată de un bacil rezistentă la izoniazidă şi rifampicină, cele două medicamente antituberculoase standard cu cea mai mare eficienţă în tratarea acestei boli.

În 2012, aproximativ 94.000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză multirezistentă, de două ori mai mult decât anul precedent. OMS estimează însă că cifrele reale sunt mult mai mari (aproximativ 450.000 de cazuri noi estimate anul trecut), ceea ce înseamnă că peste 3 din 4 cazuri nu sunt înregistrate.

În raportul său, OMS salută cu toate acestea unele progrese. Din 2010, numărul îmbolnăvirilor cu tuberculoză a continuat să scadă în întreaga lume. Iar la sfârşitul anului 2012, bedaquilina a venit să consolideze arsenalul aflat la dispoziţia medicilor: în plus, acest tratament a devenit primul medicament cu mecanism inovator de acţiune împotriva tuberculozei aprobat în ultimii 40 de ani, arată OMS.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!