Marţi, 10 septembrie 2013, în cadrul conferinţei “Medicina personalizată - Noi perspective pentru pacientul roman”, a fost lansat primul Centru privat de genetică medicală din România, în care s-au investit peste două milioane de euro.
Centrul se regăseşte în reţeaua mondială a centrelor care utilizează platforme de secvenţiere genomică de mare capacitate (World Map of Next Generation Sequencers), este dispus pe patru nivele însumând o suprafaţă totală de 650 mp şi oferă servicii integrate de consult şi testare genetică.
“Platforma Microarray NimbleGen cu care este dotat centrul de genetică medicală Personal Genetics reprezintă o altă inţiativă unică în domeniul medical privat din România, cu utilizări majore în diagnosticul prenatal şi postnatal”, a declarat dr. Bogdanka Miliţescu, directorul general al Centrului de genetică.
Centrul este structurat în două departamente, biologie moleculară şi citogenetică, oferind de asemenea servicii de consiliere genetică şi psihologică.
Expertiza departamentul de biologie moleculară se împarte pe trei categorii de determinări: teste de diagnostic, teste de predispoziţie genetică şi teste farmacogenetice.
Departamentul de citogenetică asigură un diagnostic citogenetic complex atât pentru diagnosticul prenatal din probe de vilozităţi coriale, lichid amniotic, sânge fetal, produs de concepţie, cât şi pentru diagnosticul postnatal din probe de sânge periferic pentru nou-născuţi, copii sau adulţi şi din măduva osoasă hematogenă, pentru identificarea diverselor tipuri de leucemii.
În cadrul centrului se efectuează teste pentru identificarea cancerului pulmonar cu celule non-mici, cancerului colorectal, leucemiei mieloide cronice, leucemiei acute limfoblastice, sindroamelor mieloproliferative, riscului de cancer de sân şi de ovar ereditar.
Cercetătorii britanici vor realiza o hartă genetică a cancerului pulmonar
Studiile arată că dacă femeile diagnosticate cu cancer de sân ar efectua un test genetic înainte de a începe tratamentul, s-ar face cu 34% mai puţină chimioterapie. În plus, peste 17.000 de accidente vasculare cerebrale ar putea fi prevenite anual, dacă s-ar efectua un test genetic care să evalueze răspunsul pacientului la terapia cu anticoagulante.
Sursa: AGERPRES