Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă, Henri Julien, spune că "medicina de urgenţă este un consens internaţional şi nu este diferită în România, Germania sau Franţa".
Prezent, luni, la reuniunea de închidere a proiectului intitulat "Curricula îmbunătăţită şi forme interactive de predare-învăţare pentru specialităţi din programul de studii de licenţă de la facultăţi de medicină", derulat timp de doi ani, cu fonduri europene, Henri Julien a declarat, că a apreciat modul în care a fost conceput acest program formativ în medicina de urgenţă, de care au beneficiat 1009 studenţi de la Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş, fiind, totodată, aduse la zi cunoştinţele cadrelor didactice.
"Studenţii din cele două centre universitare au însuşit cunoştinţe şi proceduri moderne în medicina de urgenţă. Această disciplină este un consens internaţional, ceea ce permite francezilor să lucreze în România. Medicina de urgenţă nu este diferită în România, Germania sau Franţa. Interesul acestui proiect coordonat de medicul Raed Arafat a fost să pună sub o formă pedagogică nouă medicina de urgenţă, care este internaţională. În Franţa nu avem, pentru moment, cursuri de medicină de urgenţă de nivelul celui derulat în România. Cei peste 1000 de studenţi din cele două universităţi au fost atraşi de modul interactiv de formare profesională şi l-au apreciat la superlativ. Proiectul a fost evaluat şi a primit cele mai bune calificative", a declarat Henri Julien, meţionând că nu cunoaşte o realizare similară în Europa, cu proiecte pe acest domeniu.
Despre medicina de urgenţă, celule stem, donare de organe, în conferinţa "Medicul şi societatea".
Prestigiosul specialist francez, anestezist care a activat timp îndelungat ca şef al Serviciului Medical de Urgenţă al Brigăzii de Pompieri din Paris, a remarcat că la Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş studenţii au urmat "un curs modern, actualizat", iar cei mai mulţi dintre tineri sunt interesaţi să îşi perfecţioneze, în continuare, pregătirea şi să dobândească cunoştinţe tot atât de temeinice şi în medicina de catastrofă.
Fiecare dintre cele opt regiuni va avea un elicopter pentru medicina de urgenţă.
"Acest curs, tocmai finalizat, azi, la Cluj-Napoca, se adresează medicului care are în faţa lui un om aflat în impas, într-o gravă suferinţă, şi care are nevoie de medicina de urgenţă. În schimb, în medicina de catastrofă vorbim de un număr mare de victime, este nevoie de o organizare specială, de o logistică, sunt alte metode, alte tehnici. Dar întotdeauna primul nivel, medicina de urgenţă, este esenţial, mereu valabil", a afirmat Henri Julien. El a amintit, în context, că în România cunoaşte specialişti în medicina de urgenţă din Târgu-Mureş, Oradea şi Iaşi faţă de care are o admiraţie deosebită.
"Şi pedagogia şi tehnicile din medicina de urgenţă din România sunt într-o continuă dezvoltare", a punctat preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă.
Sursa: AGERPRES