Despre medicina de urgenţă, celule stem, donare de organe, în conferinţa "Medicul şi societatea"

on . . Accesări: 2425

transplant 74333300 rsCoordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor, dr. Carmen Pantiş, a solicitat vineri ajutorul studenţilor pentru a lupta împotriva prejudecăţilor sociale privind donarea de organe în scopul salvării unor vieţi, adresare făcută în cadrul Conferinţei internaţionale 'Medicul şi societatea' care a început vineri la Orade.


După ce în prima zi s-a vorbit despre medicina de urgenţă, donarea de sânge şi celule stem şi despre transplant, sâmbătă medicii vor discuta despre imaginea medicului profesionist, legea malpraxisului şi vor fi prezentate rezultatele unui studiu sociologic despre modul în care medicul este perceput de comunitate.

Conferinţa internaţională 'Medicul şi societatea' a început vineri dimineaţă cu prezentarea medicului Hadrian Borcea, şeful UPU de la Spitalul Judeţean, 'De ce-ul în Medicina de Urgenţă'. A urmat 'Donarea de sânge şi celule stem', în prezentarea medicului Olivia Ligia Burtă şi 'Voluntariatul, parte a soluţiilor provocărilor Medicinii de Transplant', în prezentarea doctoriţei Carmen Pantiş.


Dr. Pantiş a prezentat o serie de statistici, conform cărora România este penultima în Europa în ceea ce priveşte numărul de donatori la un milion de locuitori, cu puţin peste două persoane. Doar Bulgaria stă mai prost, la polul opus situându-se ţări precum Spania, Croaţia sau Belgia, cu 25-30 de donatori la un milion de locuitori.

Afla mai multe despre premiera în transplant din România: Cinci donatori într-o zi şi jumătate.


'Este nevoie de voluntariat şi am mare nevoie de voi, studenţii de la medicină, pentru a mă ajuta în această misiune. Avem de dus o luptă cu prejudecăţile sociale şi cele religioase. Degeaba spunem că ne iubim aproapele dacă deciziile pe care le luăm sunt contrare acestei iubiri. Trebuie să ne mobilizăm şi să le explicăm oamenilor că pot ajuta la salvarea unor vieţi, dacă cea a persoanelor dragi nu mai poate fi salvată', a spus, printre altele, doctoriţa Carmen Pantiş.


Conferinţa medicală va continua sâmbătă, la ora 9,00, cu decernarea premiilor 'Dr. Marta Buteanu', acordate unui număr de trei personalităţi care au contribuit la îmbunătăţirea asistenţei medicale în judeţul Bihor. Medicul Raed Arafat va vorbi despre 'Transformarea medicului ca imagine a profesionistului, în societatea modernă'. Doctorul Mircea Cinteză de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti se va referi la problemele delicate ale practicii medicale de azi, după care Jozsef Csorba, şeful Centrului de Dependenţă de Droguri de la Spitalul 'Nyro Gyula' din Budapesta, va ţine o prelegere despre 'Deviaţie, etichetare şi stigmat social în patologia de adicţie'.


Foarte interesante vor fi concluziile unui studiu realizat de Centrul de Studii asupra transformărilor sociale, privind percepţia medicului de către comunitate, prezentat de Floare Chipea şi Adrian Hatoş de la Facultatea de Studii Socio-Umane a Universităţii din Oradea. Vor vorbi apoi managerii Gheorghe Carp (Importanţa Socială a medicului) şi Laurean Pop (Medicina Bazată pe dovezi), medicul Gabriel Mihalache (Legea malpraxisului: ce este ea azi şi ce ar trebui să fie), economistul Simona Ardelean (Spitalul Public în faţa provocărilor postmoderne) şi medicul Marius Chipurici (Studii clinice. Interferenţe sociale).


Evenimentul este organizat de Fundaţia pentru Sănătate, în colaborare cu Colegiul Medicilor Bihor, Asociaţia SARTISS şi Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă al Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Universitatea din Oradea.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!