Alimentarea la san este cea mai indicata in primele luni de viata, aducand beneficii atat mamei cat si bebelusului. Oricat s-a incercat prin tehnologia moderna, nu s-a reusit atingerea perfectiunii laptelui uman care ofera toate nutrientele si protectia necesare copilului in primele luni de viata.
Si mama are avantaje reale alegand alaptarea, si anume:
- Economice, alaptatul la san reducand cheltuielile semnificativ;
- Se creeaza o legatura afectiva mult mai puternica intre copil si mama;
- Ajuta mama sa revina la "dimensiunile" corporale dinaintea sarcinii, producerea laptelui consumand multe calorii (circa 600 kcal/zi);
- Alimentatia la san ofera mamei protectie impotriva osteoporozei, a cancerului mamar dar are si actiune contraceptiva;
Laptele uman, inca de la inceput se adapteaza nevoilor sugarului. Astfel ca prima alaptare se va face cu colostru, prima secretie a glandelor mamare ce apare in primele 2-4 zile post partum. Este un lichid galben, cu o densitate crescuta, bogat in minerale si imunoglobuline, mai ale Ig A. Mai contine si leucocite cu pana la 90% macrofage care contribuie la apararea antiinfectioasa. Dupa 10 zile apare laptele de tranzitie, dupa care se instaleaza laptele matur.
Laptele tranzitional, care se secreta in zilele 3-6 dupa nastere, este similar cu laptele matern matur, dar contine mai multe proteine. Cand incepe secretia laptelui tranzitional, sanii vor deveni mai plini si mai duri. Producerea laptelui matur incepe de obicei in zilele 10-15 dupa nastere. Acesta contine 50% lipide (grasimi), 45% carbohidrati (zaharuri) si 5% proteine.Marea majoritate a carbohidratilor reprezinta zaharul laptelui (lactoza), care favorizeaza absorbtia calciului la copil. Asigura o protectie antiinflamatorie si antialergica deosebita prin IgA secretorie , lactoferina, lizozim, macrofage, anticorpi.
Prin factorii imunologici, modulatori de crestere (FEC, FCN, IGF-1, HMGF I, II, III) si tipul de flora intestinal pe care-l induce, componentele sale imunohimice si celulare, ca si cele biochimice sunt unice si benefice petru sugar.
Medicul trebuie sa sfatuiasca proaspata mamica sa fie pregatita pentru alaptare inca din prima zi, sa respecte o igiena riguroasa inainte si dupa alaptare, sa o invete tehnica de alaptare corecta.Cantitatea de lapte pe zi creste odata cu varsta, astfel ca in luna 3-4 se ajunge la 180-200 ml de lapte la o masa.
Alaptarea trebuie sa se faca la cerere si nu dupa orar!
Astfel ca alaptatul la san duce la scaderea riscului de:
- Copiii alaptati la san au o sansa de 3 ori mai mica sa moara in primele luni (Sdr. de moarte subita);
- Alergii, astm (incidenta alergiilor la copiii care au fost alaptati la san mai putin de sase luni este de 7 ori mai mare decat la cei care au fost alaptati natural mai mult de 6 luni );
- Boala tiroidiana autoimuna;
- Meningita bacteriana, sansa de patru ori mai mica;
- Boala celiaca (din cauza intolerantei la gluten, este necesara o dieta fara gluten);
- Diabet, alaptatul la san a copiilor pe perioda de un an sau mai mult, reduce cu 50% riscul diabetului;
- Boala diareica;
- Eczema;
- Enterocolita necrotica;
- Obezitate;
- Otita medie;
- Infectii respiratorii;
- Infectii de tract urinar;
Laptele uman contine o cantitate suficienta de aminoacizi (cisteina, metionina, taurina) care sunt esentiali pentru dezvoltarea neuronala. Un studiu din Noua Zeelanda a stabilit ca IQ-ul copiilor hraniti la san timp de 8 luni este mai mare in comparatie cu cei hraniti mai putin timp cu lapte uman sau hraniti artificial.
Potrivit World Health Organization (WHO) si UNICEF, aproape 1.5 milioane de copii mor anual din cauza ca nu sunt alaptati la san. Nu peste tot igiena este adecvata, astfel ca multi copii sufera de infectii bacteriene sau de malnutritie, laptele preparat nereusind sa le ofere toate principiile alimentare sau protectia de care au nevoie.
Contraindicatiile alimentatiei la san:
A. De natura materna:
- Infectii severe (septicemie, TBC, febra tifoida); insuficienta cardiaca; insuficienta renala; boli sistemice (neoplazii, scleroza in placi); boli endocrine (tiretoxicoza, casexie, diabet neechilibrat); boli psihice (psihoza de lactatie, nevroze); tratamente cronice:oncologice, anticonceptionale orale, antiepileptice; infectii acute tratate cu antibiotice, mastita, mamelon ombilicat, ragade sangerande ale mamelonului.
B. De natura infantila:
- Intoleranta congenitala la lactoza, galactozemie, fenilcetonurie, icter neonatal provocat de inhibitorii conjugarii in laptele matern;
Copilul este hranit corespunzator daca:
- Uda cate 6-8 scutece pe zi;
- Are 3-4 scaune pe zi, de culoare galbena, aspect pastos, cu sau fara miros;
- Castiga 100-200 g in fiecare saptamana;
- Copilul mananca de 8-12 ori pe zi;
- Copilul este vioi, pielea are o culoare normala si e bine hidratata;
Astfel ca laptele uman este alimentul ideal macar in primele 4-6 luni de viata, perfect adaptata nevoilor de crestere armonioasa a sugarului.
Sursa: Doctorul Meu