Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în urmă cu cinci ani, se marchează pe 2 aprilie.
În toată lumea, în jurul acestei date, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, una din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.
Primăria sectorului 3 va marca marţi Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului prin mai multe acţiuni. Potrivit autorităţii locale, din program face parte caravana ''Conştientizează Autismul'', la care vor participa 30 de voluntari din rândul elevilor din liceele sectorului 3, care vor avea tricouri cu însemnele campaniei şi care vor efectua vizite la diverse instituţii, distribuind flyere de conştientizare a acestei afecţiuni.
De asemenea, va putea fi vizionată piesa de teatru ''Pupăza din Tei'' la Casa Artelor, din str. Gheorghe Petraşcu nr. 55, în cadrul unei seri caritabile. Fondurile colectate din donaţii vor fi direcţionate către susţinerea serviciilor gratuite din cadrul Centrului Mălin de Diagnostic Precoce, Evaluare Psihologică şi Intervenţie Terapeutică în Autism, ce se va deschide în sectorul 3, începând cu luna mai.
O acţiune pentru a marca Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului are loc şi în AFI Palace Cotroceni, în zona patinoarului, marţi, între orele 14,00 - 16,00, organizată de Asociaţia ''Împreună Pas cu Pas''.
Vizitatorii mall-ului sunt aşteptaţi să interacţioneze cu copiii cu autism şi să discute cu specialiştii despre această tulburare.
Ei vor primi materiale de informare şi vor putea contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu autism prin achiziţionarea obiectelor decorative realizate de aceştia în cadrul art-terapiei.
''Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului ne oferă ocazia să informăm publicul larg cu privire la ce este autismul şi cum se poate trăi cu el, crescând astfel gradul de implicare socială în ceea ce priveşte copiii cu autism. Dorim ca părinţii să fie pregătiţi să recunoască simptomele acestei tulburări şi să înceapă terapia pentru cei mici cât mai devreme, astfel încât şansele de recuperare să fie mari. Totodată, ne dorim ca oamenii să cunoască nevoile copiilor cu autism şi ale familiilor acestora şi problemele cu care se confruntă în ceea ce priveşte integrarea în şcoli şi în societate. Oamenii trebuie să îşi schimbe percepţia şi atitudinea privitoare la copiii afectaţi de această tulburare severă de dezvoltare'', afirmă Nicoleta Burlacu, preşedintele Asociaţiei ''Împreună Pas cu Pas'', într-un comunicat de presă.
Tot marţi, de la ora 18,00, la Centrul Cultural Casa Eliad - Primăria sectorului 3 vor avea loc o serie de evenimente sub genericul ''Artistul din spatele autismului'', ediţia a doua.
Organizat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), în parteneriat cu Primăria sectorului 3, programul include un concert de pian susţinut de un tânăr de 17 ani diagnosticat cu autism, o expoziţie de pictură cu vânzare semnată de un copil de 12 ani diagnosticat cu aceeaşi afecţiune, precum şi un stand de prezentare a unor produse de quilling şi a unor păpuşi din ceramică, realizate de un alt băiat, de 16 ani, diagnosticat cu autism. Seara se va încheia cu proiecţia documentarului ''Omul din spatele autismului'', realizat de ANCAAR.
Evenimentele fac parte din campania ''Omul din spatele autismului'', care are ca scop strângerea de fonduri pentru construcţia unui centru rezidenţial şi de lucru pentru adolescenţi şi adulţi cu autism. Proiectul îşi propune promovarea talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat în ultimii ani de programe terapeutice şi de socializare în cadrul ANCAAR.
Sursa: AGERPRES