Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului se marchează pe 2 aprilie

on . . Accesări: 1701

autism-mediafax-foto-andreea-balaurea rsZiua Internaţională de Conştientizare a Autismului, stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în urmă cu 5 ani, se marchează pe 2 aprilie, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist.


În toată lumea, în jurul acestei date, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

Ca în fiecare an, organizaţiile din România se raliază şi ele acestor mişcări.


Cu acest prilej, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) organizează, prin intermediul fundaţiilor şi asociaţiilor membre, o serie de manifestaţii şi evenimente, atât în Bucureşti cât şi în ţară, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra autismului dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu autism din România.


În Bucureşti, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia Învingem Autismul şi Asociaţia Help Mălin, membre ale FEDRA, au pregătit acţiuni şi manifestaţii publice, precum şi o conferinţă internaţională, după următorul calendar: nopţile de 1 spre 2 şi 2 spre 3 aprilie, iluminarea în albastru a clădirilor Guvernului şi Parlamentului, în noaptea de 2 spre 3 aprilie, iluminarea în albastru a clădirii Teatrului Naţional şi a Arcului de Triumf, iar pe 2 aprilie manifestaţii în centrul Capitalei.


Şirul manifestărilor va continua pe 3 aprilie la Palatul Parlamentului cu Conferinţa internaţională cu tema "Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenţia recuperării, funcţionalităţii, integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist".


Se vor puncta încă o dată problemele cu care se confruntă România pe zona autismului, nevoile, iniţiativele şi paşii făcuţi până în prezent pentru îmbunătăţirea reglementărilor legislative precum şi ce este necesar să fie făcut pe viitor.


În ţară, organizaţiile membre FEDRA desfăşoară evenimente similare în: Baia Mare, Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti.


În semn de solidaritate cu persoanele cu autism, vor fi iluminate în albastru clădirile: Casa Sfatului din Braşov, Cetatea Braşov, Centrul Cultural Reduta din Braşov, Primăria Braşov, Primăria şi Turnul Ştefan din Baia Mare, Centrul istoric din Bistriţa Năsăud, Cazinoul din Cluj Napoca, Centrul de Zi Innocenzo Fiore din Craiova, Primăria Iaşi, Universitatea 'Al. I Cuza' Iaşi, Universitatea 'Petre Andrei' Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, Turnul lui Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ, Primăria municipiului Piteşti.


Toate aceste clădiri iluminate în albastru în jurul datei de 2 aprilie se alătură campaniei internaţionale, devenită deja celebră - 'Light It Up Blue', în cadrul căreia în jur de 3.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism. Printre acestea, amintim: Spinnaker Tower - Portsmouth, Marea Britanie; Primăria şi National Concert Hall - Dublin, Irlanda; Primăria Nicosia - Cipru; Empire State Building şi Rockefeller Center din New York, SUA; Willis Tower - Chicago, SUA, CN Tower - Toronto, Canada, Bell Tower - Perth Western, Australia.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!