Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind transferul a 13 unităţi sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii, precum şi desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a MT şi preluarea activităţii acesteia de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
"Actul normativ prevede transferul a 13 unităţi sanitare cu paturi, din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea Ministerului Sănătăţii şi desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, precum şi preluarea activităţii acesteia de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, respectiv de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti sau de către casele de asigurări de sănătate judeţene, după caz.
Sunt menţinute ca structură sanitară proprie în subordinea Ministerului Transporturilor Spitalul Clinic CF nr.2 şi Spitalul Clinic CF nr.1, care au aprobate sau în desfăşurare proiecte cu finanţări europene, pentru a se evita pierderea finanţării acestor proiecte", se arată într-un comunicat al Guvernului.
In urma acestei tranzitii ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu asigura ca "Niciun medic nu pleacă acasă".
Ordonanţa de urgenţă privind reorganizarea reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor şi pentru modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii mai propune ca examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor să se asigure de unităţile din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor, a Ministerului Sănătăţii, precum şi de unităţile agreate de Ministerul Transporturilor.
De asemenea, se menţin în mod obligatoriu actualele Comisii medicale şi psihologice de siguranţa circulaţiei şi navigaţiei din cadrul unităţilor sanitare din fosta reţea a transporturilor.
"Începând cu 1 ianuarie 2014, unităţile specializate, inclusiv cele din subordinea MS şi MT, vor desfăşura activitatea de examinare medicală şi psihologică pentru personalul cu atribuţii în siguranţa transporturilor numai în urma obţinerii certificatului de agreare emis de MT. Personalul Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului se preia de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau de către celelalte case de asigurări de sănătate, conform opţiunii acestuia, exprimată în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Personalul preluat îşi va păstra toate drepturile şi obligaţiile, în condiţiile legii", se arată în comunicatul citat.
Astfel, asiguraţii Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului devin asiguraţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau ai altor case de asigurări de sănătate, pe baza opţiunii asiguraţilor, exprimată în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a respectivei ordonanţe de urgenţă.
Sursa: AGERPRES