Niciun medic nu pleacă acasă după transferul spitalelor de la Transporturi la Ministerul Sănătăţii

on . . Accesări: 1755

fenechiu relu 94008100 rsNiciun medic nu va pleca acasă după aprobarea ordonanţei de urgenţă referitoare la trecerea unui număr de 13 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii, a declarat miercuri, la Guvern, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Prin Ordonanţa de urgenţă nu pleacă acasă niciun medic. Spitalele îşi schimbă numai şeful, în loc de Ministerul Transporturilor va fi Ministerul Sănătăţii. Nu cred că Ministerul Transporturilor are know-how-ul necesar pentru organizarea sistemului de sănătate în România.

Nu cred că 13 spitale din România puteau asigura nişte servicii de sănătate dedicate celor care au fost sau sunt angajaţi ai Ministerului Transporturilor. La ora actuală reţeaua sanitară permite realizarea tuturor serviciilor în orice spitale', a arătat ministrul Transporturilor.


Potrivit acestuia, cele două spitale din Bucureşti care vor rămâne la Ministerul Transporturilor în primă fază vor realiza politicile cu privire la bolile profesionale din sector.


Relu Fenechiu a menţionat că proiectul de act normativ este finalizat din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor şi urmează o verificare din partea Ministerului Sănătăţii. 'Cred că săptămâna viitoare vom fi în măsură să adoptăm proiectul de ordonanţă', a precizat Fenechiu.


Proiectul de act normativ, postat pe site-ul Ministerului Transporturilor la finalul lunii ianuarie, prevede transferul a 13 unităţi sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea Ministerului Sănătăţii, precum şi desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului, precum şi preluarea activităţi acesteia de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, respectiv de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti sau de către casele de asigurări de sănătate judeţene, după caz.


Astfel, vor trece la MS spitalele clinice CFR din Iaşi, Cluj Napoca, Timişoara, Ploieşti, Galaţi, Constanţa , Braşov, Paşcani, Simeria, Oradea, Craiova, Sibiu şi Drobeta Turnu Severin.


Ministerul Transporturilor va păstra doar două spitale, Spitalul Clinic Witting Bucureşti şi Spitalul CF 2 Bucureşti. Acestea vor rămâne în subordinea Ministerului Transporturilor pentru ca desfiinţarea lor să nu pună în pericol proiectele cu finanţare europeană aflate în derulare.


Totodată, proiectul publicat pe site-ul MT prevede că vor fi transferate atribuţiile şi competenţele Ministerului Transporturilor, rezultând din calitatea de ordonator principal de credite al unităţilor sanitare din reţeaua proprie, în subordinea Ministerului Sănătăţii.


Va avea loc, odată cu intrarea în vigoare a proiectului propus, transferul activităţii de medicină preventivă, avizare şi autorizare sanitară şi inspecţia sanitară de stat de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii.


Proiectul prevede şi asigurarea finanţării activităţii de asistenţă medicală şi psihologică pentru personaluldin transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi a navigaţiei de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, respectiv prin bugetul Ministerului Transporturilor corespunzător unităţilor sanitare cu paturi aflate în subordine.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!