Cel mai mare spital privat de oftalmologie din ţară şi singurul din regiune a fost inaugurat, astăzi, la Bucureşti, investiţia ridicându-se la 20 de milioane de dolari, unitatea sanitară dispunând de cele mai moderne echipamente oftalmologice. O gamă de aparatură ce include două lasere Schwind Amaris şi Mel 80 Zeiss, tomograful în coerenţă optică Cirrus HG Zeiss pentru biopsia in vivo a retinei şi Camera Visucam 500 pentru
examinarea fundului de ochi, precum şi cele opt săli de operaţii şi 12 cabinete de consultaţii din dotare vor permite doctorilor să diagnosticheze şi să trateze cu o mare precizie, în mod eficient, zeci de mii de pacienţi anual.
Cu o suprafaţă totală de 10.000 metri pătraţi, ''Europe Eye Hospital'' îşi propune să atragă, într-o primă etapă, pacienţi din ţările învecinate precum Ungaria, Bulgaria, Ucraina, dar şi din Uniunea Europeană, care să beneficieze de cunoştinţele celor mai renumiţi oftalmologi români.
"Inaugurarea acestui spital este un mare pas înainte. În România era nevoie de un mai bun acces la serviciile medicale în general, şi în special la tratamentele chirurgicale dedicate sănătăţii ochilor, de aceea suntem încântaţi să deschidem acest centru. Românii vor beneficia de operaţii complexe oftalmologice, la preţuri rezonabile, în ţara lor. Sper ca acest spital dedicat tratării problemelor oculare să contribuie la serviciile medicale din România şi să aducă alinare mai multor clienţi", a declarat Murat Akan, Chief executive officer la ''Europe Eye Hospital''.
La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie şi directorul medical al ''Europe Eye Hospital'', prof. dr. Benone Cârstocea, şi-a exprimat speranţa ca în această unitate medicală să fie vindecate multe probleme oculare complexe, ''cu ajutorul celor mai noi tehnologii şi cu fantastica echipă de specialişti'' din spital.
Profesorul Cârstocea a amintit şi alte tipuri de intervenţii care se vor face la ''Europe Eye Hospital'' - chirurgia refractivă (viciile de refracţie), unitatea dispunând de cele mai moderne lasere, chirurgia clasică intraoculară, diagnostic funcţional. El a subliniat că o preocupare o va constitui implicarea în învăţământul universitar, urmând să aducă aici simulatorul pentru rezidenţi, pentru specialiştii tineri, chiar şi pentru medicii primari, care trebuie să se pregătească în acest domeniu.
Specialistul s-a referit şi la proiectul social pe care-l are în vedere spitalul şi care urmează să se dezvolte, pentru care este necesar un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) deoarece chirurgia intraoculară este extrem de scumpă şi măcar o parte din costuri ar trebui suportate de CNAS.
Directorul general al unităţii medicale, conf. dr. Florin Filipoiu, a spus că era necesar un astfel de spital, care este integrat în modul de organizare tradiţional, dispunând de o policlinică pentru consultările clasice, şi o a doua pentru realizarea celei mai mari game de investigaţii existente, bloc operator cu patru săli pentru operaţii intraoculare, operaţii clasice şi alte patru săli pentru intervenţii specifice. La etaj este partea hotelieră, alcătuită din 30 de saloane, trei camere VIP şi patru saloane post operatorii, o capacitate de examinare de 600 de pacienţi pe zi şi o capacitate de operare anuală de 30.000 de intervenţii chirurgicale oftalmologice generale şi 25.000 cu laser, inclusiv transplant de cornee.