Noutati

A fost inaugurat Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice

on . . Accesări: 4993

dona.jpgÎn cursul zilei de astăzi ministrul Sănătaţii, dr. Ion Bazac, a inaugurat Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice. Înfiinţarea acestui registru doreşte să ofere şanse reale de tratament si vindecare pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne. Instituţia, care se bazează pe o reţea de colectare şi transplant, are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie şi tipiza donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de un transplant medular. Dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, a fost prima persoană care s-a înscris ca donator.

Donatorii se vor putea inscrie în Registru accesand site-ul MS, prin completarea unui formular medical şi a unuia de consimtământ. Înregistratea efectivă va avea loc după realizarea testelor medicale specifice, urmând ca donarea să fie efectuată doar în momentul în care există o solicitare şi se confirmă compatibilitatea cu pacientul.  Donatorul trebuie să ştie că în 90% dintre cazuri se donează celule stem hematopoietice din sangele periferic, o procedura nechirurgicală, care de obicei nu necesită internare şi care este similară cu donarea de plasma sau trombocite. Doar în 10 % din cazuri este necesară intervenţia chirurgicală din maduva hematogenă, care se execută sub anestezie

Donatorul nu va putea cunoaşte identitatea primitorului şi nici invers. De asemenea, donatorul nu va beneficia de nici o remuneraţie sau alt avantaj.

Până acum, în România,  mai puţin de 30 % dintre pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne şi cu evolutie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, aveau şanse de a găsi un donator compatibil.

La nivel teritorial activitatea registrului se va realiza prin trei Centre de Transplant de Celule Stem:  Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş şi prin opt Centre de Recrutare şi Testare Primară care se regăsesc în Centrele Regionale de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara. Testul de histocompatibilitate se va efectua în trei laboratoare, două dintre acestea fiind acreditate la nivel European de Federaţia Europeană de Imunogenetică. Cel de-al treilea se află în curs de acreditare. Registrul va funcţiona ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii şi va putea fi finanţat atat de la bugetul de stat, cat si din donaţii, sponsorizări şi alte surse, conform legii. Existenţa unui Registru de Celule va conduce la realizarea unor economii semnificative în sistemul medical:  în ţara noastră un transplant costă în jurul a 40 000 de euro, în timp ce în centrele medicale din alte ţări acesta poate ajunge la peste 120 000 euro. Din anul 2008 şi până în prezent s-au alocat peste 2 100 000 EUR pentru tratamentele în străinătate ale persoanelor care suferă de boli hematologice. Numai în 2009, au fost cheltuite 1 071 000 euro pentru 18 dosare de tratament. Dacă Registrul donatorilor ar fi fost funcţional, în această perioadă, de 1 an şi jumătate,  am fi realizat o economie de aproximativ 1200 000 euro, fonduri cu care am fi putut trata  mai mulţi pacienţi cu aceleaşi afecţiuni. De acum, banii vor rămâne în România pentru acest tip de tratamente.

 Ministrul Sănătăţii face un apel către cetăţenii României, să înţeleagă importanţa donării voluntare de celule stem si sa facă efectiv funcţional acest Registru.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!