Această procedură, care constituie o premieră mondială în opinia cercetătorilor australieni, utilizează o cavitate abdominală pe post de 'bioreactor' pentru a face să se dezvolte în interiorul ei organe sau vene pe baza unor celule extrase din măduva osoasă.
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au putut deja să creeze noi ţesuturi în cavităţile unor corpuri de şobolani sau câini şi le-au utilizat apoi pentru a înlocui ţesuturi bolnave, fără riscul respingerii sau infectării.
Acest procedeu pus la punct de Julie şi Gordon Campbell va fi supus în curând unor teste clinice. Julie Campbell a indicat că această tehnică utilizează reacţia naturală de apărare a unui corp în faţa prezenţei unui corp străin, cu alte cuvinte o reacţie inflamatorie. Ea a precizat că procesul nu durează decât două sau trei săptămâni, după care corpul străin, în jurul căruia s-au lipit celulele imunitare rezultate din măduva osoasă, este extras iar ţesuturile recuperate.
"Tipul de organ pe care putem să-l reconstituim nu este un rinichi, o inimă sau un creier ci ţesuturi flexibile, precum o arteră, o venă, un uter sau o vezică", a declarat ea.
Mediile medicale au afirmat că această tehnică oferă noi speranţe pentru înlocuirea vaselor sanguine blocate sau vătămate şi că ar putea fi utilă pentru persoane atinse de boli renale care necesită o dializă.(Rompres)