Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), Bogdan Ivănescu a declarat în cadrul unui interviu acordat Agerpres că în jur de 10.000 de mămici din România din 200.000 aleg anual recoltarea celulelor stem la naştere.
El este de părere, ca antreprenor, că în piaţa românească de celule stem vor rămâne 5-6 bănci, din 17 câte sunt acum. "Este o chestiune de bun simţ şi de logică elementară atâta vreme cât într-o piaţă de 80 milioane de persoane sunt 4 bănci, iar într-una de 20 milioane 17 bănci să te gândeşti că numărul acestora va scădea", a explicat şeful ARBACS.
AGERPRES: De cât timp activaţi în medicină şi când a intervenit domeniul celulelor stem în aria dumneavoastră de interes?
Bogdan Ivănescu: La 5 ani este prima dată când am formulat cu tărie că aş vrea să devin medic şi tot atunci am primit de la părinţii mei o trusă din plastic de instrumente medicale cu care să mă prezint la grădiniţă. După care se pare că am rămas statornic în această idee şi la începutul anului 2000, în 2003 dacă nu mă înşel am terminat Facultatea de medicină şi am luat-o pe această cale medicală. În ceea ce priveşte domeniul acesta al recoltării de celule stem practic activez în el din 2009.
AGERPRES: În ce măsură există interes în România pentru serviciile oferite de băncile de celule stem? Câţi viitori părinţi apelează anual la aceste servicii?
Bogdan Ivănescu: Noi suntem încântaţi de pacientul român. ARBACS, Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem, care reprezintă probabil trei sferturi, 75% din piaţă în acest domeniu, are o experienţă foarte bună din această perspectivă şi anume cam 5% dintre viitoarele mămici aleg să recolteze celule stem la naştere. Dacă ne uităm un pic la media europeană, care este între 1,5 şi 2,5% şi o comparăm cu acest 5%, chiar 6%, ca să nu mai vorbesc de 8% cât am cunoscut în 2009, putem spune că această procedură medicală este bine cunoscută în România şi publicul român, viitoarele mămici, au îmbrăţişat această idee cu tărie în sensul în care din 200.000 de naşteri anuale, să spunem aşa o cifră cumva rotundă, aproape 10.000 de mămici recoltează celule stem la naştere în România.
AGERPRES: Care este portretul persoanei care apelează la astfel de servicii?
Bogdan Ivănescu: Cel mai adesea vorbim despre cuplurile care se află între 25 şi 40 de ani, educate, cu o putere financiară medie şi care au, probabil ţine de educaţia de acasă sau modul în care s-au autoeducat, o grijă şi o atenţie mai mare pentru viitor. Doresc să se asigure pentru viitor.
AGERPRES: Cum se desfăşoară, în linii mari, procesul de recoltare de celule stem din punctul de vedere al pacientului?
Bogdan Ivănescu: În primul rând pacientul vine şi întreabă de ce să recolteze celule stem. După ce are discuţia cu noi şi înţelege cât de importante sunt acestea pentru viitorul copilului şi al familiei, dacă este cazul, alege o companie cu care să semneze un contract de recoltare şi de stocare a celulelor stem. După ce a ales această companie şi a făcut demersurile legale, primeşte trusa de recoltare, iar cu aceasta se prezintă la spital. Are loc naşterea, se taie cordonul ombilical din partea copilului, să spunem aşa, copilul este preluat de către personalul medical, iar din cordonul ombilical se recoltează în câteva zeci de secunde, un minut, două, sângele cordonului ombilical în care se află preţioasele celule stem hematopoietice, iar în situaţia în care se optează pentru recoltare şi de celule stem care se găsesc în ţesutul cordonului ombilical, se taie o bucată de cordon ombilical care se introduce într-o trusă de recoltare a acestuia, iar acest ansamblu, punga de sânge plină, cel mai adesea, plus ţesutul de cordon ombilical sunt livrate în banca pe care a ales-o mămica sau părinţii cu ajutorul unui curier autorizat pentru transportul de probe biologice umane.
AGERPRES: Se face în România transportul?
Bogdan Ivănescu: Depinde ce bancă alege. Există bănci în România, există bănci, evident, în Europa, iar în situaţia în care părintele alege o bancă românească transportul se face până la bancă în aceleaşi condiţii, tot curier autorizat. În situaţia în care vorbim de o bancă din afară, acelaşi curier sau altă companie, depinde, fiecare bancă alege să lucreze cu una sau mai multe companii autorizate, va face această livrare. Termenii de tranzit garantaţi prin contract, cel puţin în cazul unora dintre băncile membre ARBACS, sunt de până în 24 de ore. Adică nu face mai mult de 24 de ore proba din momentul în care este în avion până în bancă.
AGERPRES: Aproximativ câte persoane dintre cele cărora li s-au recoltat celule stem în România au şi apelat, ulterior, la ele pentru rezolvarea unei anumite probleme de sănătate?
Bogdan Ivănescu: Dacă este să ne uităm la nivel mondial transplantul cu celule stem la copii s-au făcut mai mult de 20.000, ceea ce este o cifră uriaşă dat fiind tinereţea acestui domeniu medical. Transplantul cu celule stem recoltate la naştere cunoaşte 25 de ani. În 1988 s-a făcut primul transplant cu celule stem recoltate la naştere pentru un pacient cu anemie Fanconi, care acum este bine-mersi, are şi el copil, lucrează în domeniul cercetării celulelor stem. Este un domeniu foarte tânăr, de aceea, din fericire, aş putea spune, copiii cărora li s-au recoltat celule stem la naştere nu au apucat să se îmbolnăvească sau, să spunem, nu prea mulţi. Cel puţin în România, din fericire, niciunul dintre copiii care au probe în bănci nu s-au îmbolnăvit de una dintre cele 80 de boli care sunt tratabile cu celule stem. Dacă ne uităm la bolile care sunt tratabile cu celule stem - leucemii, limfoame - putem spune foarte clar că avem o evoluţie a acestor boli în 'cocoaşă de cămilă', anume în jurul vârstei de 5 ani sau mai încolo, este aşa un vârf de incidenţă, după care pe la 55 de ani. Dacă ne gândim că în România recoltarea de celule stem se face de 6-7 ani şi că, evident, s-a început cu un pacient şi abia acum ajungem la volume foarte mari de pacienţi încă nu avem masa critică din care să răsară un pacient care să aibă nevoie de transplant cu celule stem recoltate la naştere, mă refer aici la un pacient român. În schimb există pacienţi români, chiar avem un caz în cadrul ARBACS, care a fost tratat cu celule stem recoltate la naştere pentru o afecţiune neurologică. Aceasta s-a făcut la Duke University în Statele Unite. Pacientul merge bine din ceea ce cunoaştem şi aşteptăm rapoartele medicale să confirme că este un succes.
Continuarea o puteţi citi aici.
Sursa: AGERPRES