Un serviciu de supraveghere a bolnavilor sau persoanelor imobilizate la pat pentru a ajuta familiile care nu pot avea grijă de rudele cu probleme de sănătate a fost înfiinţat a Miercurea Ciuc de Asociaţia de Întrajutorare Caritas.
Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat pentru AGERPRES că aceste servicii au fost cerute mai ales în oraşe, unde există familii care au nevoie ca cineva să aibă grijă, câteva ore pe zi, de rudele care suferă de boala Alzheimer sau nu se pot deplasa singure.
Acest serviciu este o extindere a serviciului de îngrijire la domiciliu, care este foarte apreciat în judeţul Harghita.
Peter Gyorgy a spus că primii pacienţi înscrişi suferă de demenţă şi au nevoie de supraveghere în timpul zilei, cât timp cei apropiaţi sunt la serviciu.
'Deocamdată există tatonări şi din partea familiilor, care au solicitat ca îngrijitorii să stea cu bolnavii câteva ore, înainte de masă, cât sunt la serviciu. În cele aproximativ cinci ore, îngrijitori îi ajută să îşi facă igiena personală, să servească masa sau să îşi ia medicamentele', a spus Peter Gyorgy.
Serviciile vor fi plătite de familiile care solicită ajutorul, întrucât statul nu le decontează.
De aproximativ un an, Caritas România derulează în Elveţia, împreună cu organizaţia similară de acolo, un program asemănător de supraveghere, intitulat 'Pe mâini bune', un număr de 10 îngrijitori români având grijă de persoane bolnave sau imobilizate la pat. Programul vine şi în sprijinul îngrijitorilor români care, timp de trei luni, au şansa să câştige un salariu bun în Elveţia.
De altfel, îngrijitorii care lucrează la serviciul de supraveghere din ţară vor avea posibilitatea de a merge în Elveţia o dată sau de două ori pe an.
Peter Gyorgy a precizat că, în prezent, se fac demersuri pentru ca serviciul de supraveghere să înceapă să funcţioneze şi la Târgu Mureş.
Sursa: AGERPRES