Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că aproape jumătate din adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice ce pot fi observate la un examen clunic, 10% din populaţie prezentând un grad de handicap motor din cauza acestor afecţiuni netratate.
"Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice.
Din cauza interesării unor grupe active de populaţie, bolile reumatismale prezintă un impact socio-economic major, cu costuri semnificative", a susţinut Ionescu, care a explicat că reumatismul poate fi considerat "un coş în care sunt o mulţime de boli".
La rândul său, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, conf. dr. Cătălin Codreanu, de la Centrul de Boli Reumatismale "Dr. Ioan Stoia" din Bucureşti, a spus că dincolo de cifre statistice sunt oameni, sunt drame ale pacienţilor, vieţi distruse, cariere întrerupte, părinţi care nu se mai pot juca cu propriii copii sau care nu-i mai pot întreţine.
"În România există aproximativ 200.000 de persoane diagnosticate cu artrite. Aceste afecţiuni pot debuta la vârsta de 30-35-40 de ani. Netratate, pot duce la distrucţia articulaţiilor şi incapacitate de a-şi folosi articulaţiile. Există şi risc de mortalitate, care se produce din cauza complicaţiilor polisistemice. Avem metode care pot recunoaşte boala foarte devreme. În România avem la îndemână toate metodele de diagnostic", a susţinut conf. dr. Cătălin Codreanu.
Specialişti de la Stanford University School of Medicine susţin la Bucureşti un program de pregătire care este conceput pentru a le arăta medicilor, asistenţilor, psihologilor şi reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi cum să înveţe persoanele bolnave să-şi gestioneze propria afecţiune şi să câştige încredere în capacitatea lor de a controla simptomele.
La programul "Arthritis-Management Programme", care se desfăşoară în perioada 19-21 noiembrie, participă 20 medici, asistenţi medicali, psihologi şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi ce vor fi implicaţi în educarea pacienţilor cu poliartrită reumatoidă.
Cursurile sunt susţinute de doi T-traineri ai Stanford University School of Medicine, Ian Darling şi Jean Thompson, şi sunt organizate de Societatea Română de Reumatologie în parteneriat cu Britstol Myers Squibb.
Scopul programului este acela de a educa reprezentanţii din domeniul sănătăţii astfel încât aceştia să ajute la îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi emoţionale, în timp ce costurile îngrijirii se reduc.
Conform datelor OMS, afecţiunile reumatismale reprezintă cea mai raportată cauză de boală la populaţia adultă.
Sursa: AGERPRES