Prin intermediul proiectului "O şansă pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar", desfăşurat timp de trei ani în toate regiunile de dezvoltare, au participat peste 700 de femei din domeniul sanitar la cursuri de antreprenoriat, de utilizare a calculatorului sau de egalitate de şanse şi de gen.
"A fost un proiect strategic, cofinanţat din fonduri social europene prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007/2013 'Investeşte în oameni', cu o valoare de aproximativ 6.200.000 de lei.
Grupul ţintă au fost femeile din sectorul sanitar din România, aproximativ 700 de femei. Obiectivul proiectului - accesul femeilor pe piaţa muncii în România şi soluţii pentru dezvoltarea carierelor acestora", a declarat joi, pentru AGERPRES, managerul proiectului, Răzvan Daraban.
El a explicat că printre rezultatele proiectului s-a numărat participarea femeilor la cursuri de antreprenoriat, cursuri de utilizare a calculatorului, cursuri de egalitate de şanse şi de gen, care s-au desfăşurat în toate regiunile de dezvoltare.
"Cea mai importantă realizare a proiectului l-a reprezentat realizarea reţelei profesionale şi interprofesionale www.promovareata.ro. Noi ne-am dorit să creăm acest portal la care se înscriu femei din sectorul sanitar, unde vor găsi informaţii despre carieră, ştiri din domeniul sanitar şi au posibilitatea accesării unei biblioteci foarte interesante. A fost un succes, inţial am dorit ca măcar câteva sute de persoane să facă parte din acest portal şi iată că în câteva luni am ajuns să avem câteva mii de persoane care sunt înscrise pe acest site", a afirmat Daraban.
Acesta a explicat că portalul este o realizare pentru că în sectorul sanitar sunt aproximativ 100.000 de persoane, iar dintre acestea cel mult 30% au cunoştinţe de utilizare a calculatorului.
"Să spunem 30.000. Din acele 30.000, în mare parte sunt femei şi iată că aproape 3.000 de persoane sunt prezente pe acest portal. Este un rezultat unic pentru tot ce înseamnă domeniul dezvoltării resurselor umane în România", a arătat managerul proiectului.
La rândul său, Daniela Bartoş, fost ministru al Sănătăţii, prezentă la conferinţa de presă, a afirmat că într-o funcţie de conducere o femeie este mult mai echilibrată şi echidistantă.
"Eu consider că o femeie este mai puţin tentată spre a aluneca în zona ilicitului. Cred că este mult mai precaută o femeie comparativ cu un bărbat", a susţinut prof. dr. Daniela Bartoş.
Pe de altă parte, preşedintele Fundaţiei Ana Aslan Internaţional, dr. Luiza Spiru, le-a recomandat femeilor din sistemul medical să fie convinse de ceea ce sunt.
"Sunteţi forţe, sunteţi oameni puternici, sunteţi femei educate, trebuie să fiţi convinse de ceea ce sunteţi, dacă nu sunteţi convinse de ceea ce sunteţi, vocea dvs. nu se va auzi şi vocea dvs. devine de la o voce individuală la o voce de grup, apoi devine o voce organizaţională şi mai departe devine voce care impune reguli politice. Nu aşteptaţi să vină regulile politice către dvs., creaţi aceste climate şi cadre pentru a vă împlini vocaţia. Totul pleacă de la educaţie individuală", a arătat dr. Luiza Spiru.
Proiectul a fost implementat de Asociaţia Centrul Român de Iniţiative, în parteneriat cu Federaţia Sanitas din România, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Societatea de Analize Feministe ANA.
Sursa: AGERPRES