Conf. dr. Cristian Stoica, managerul Spitalului de Ortopedie Foişor a declarat în cadrul unei conferinţe că Registrul Naţional de Endoprotezare care funcţionează din 2001, are peste 100.000 de pacienţi înregistraţi.
"Conform publicaţiei OECD 2012, România este pe penultimul loc la număr de implantări - doar 48 de endoproteze de şold la 100.000 de locuitori şi doar 10 endoproteze de genunchi la 100.000 de locuitori", a precizat Stoica.
Potrivit acestuia, din 76.575 de endoproteze primare, o treime sunt hemiartroplastii (proteze parţiale), din cauza situaţiei economice existând tendinţa rezolvării cazurilor cu cele mai mici costuri posibile pentru a rezolva un număr cât mai mare de pacienţi.
"Se aşteaptă un val de revizii mai ales la persoanele tinere care au primit proteze ieftine tip Moore şi care se găsesc pe piaţă şi la preţuri de 250 de lei, produse în India sau China. Există un număr mare de conversii sau chiar revizii generate de degradările survenite în timp scurt de utilizare, mai ales la bărbaţi. Amânarea reviziei componentelor endoprotetice conduce la complicaţii implicite precum fracturile endoprotetice", a arătat el.
Conf. dr. Stoica a atras atenţia asupra necesităţii prezentării la control post-protezare. "Este necesară dotarea uniformă a tuturor serviciilor secţiilor de ortopedie din ţară pentru a asigura egalitate de şanse tuturor pacienţilor", a subliniat doctorul.
La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a declarat că există fonduri europene pentru constituirea şi a altor registre naţionale, pentru oncologie, diabet, HIV/SIDA, pentru care CNAS are proiecte.
Potrivit lui Buşoi, în ceea ce priveşte bugetul pentru 2014, Sănătatea va avea "substanţial" mai mulţi bani şi la fel şi programul de ortopedie.
Sursa: AGERPRES