Un progres important în înţelegerea bazei moleculare a colangiocarcinomului /CCA/, cancerul ductului biliar, o formă rară de cancer, dar cu înalt potenţial letal, a for realizat de o echipă de cercetători din Singapore, Thailanda şi România.
Cercetătorii au folosit în acest scop tehnologii avansate de secvenţiere a ADN-ului, informează joi publicaţia de specialitate Asian Scientist.
CCA, considerat o formă rară de tumoare malignă în majoritatea ţărilor, a început să înregistreze o incidenţă crescută pe plan mondial, fiind întâlnit mai ales în unele ţări şi regiuni ca nord-estul Thailandei şi Laos, ca urmare a expunerii la trematozi (clasă de viermi paraziţi, cu o ventuză cu care se fixează pe alte animale sau pe plante - n.r.). Potenţialele cauze ale CCA mai cuprind inflamarea ductului biliar, chisturile congenitale, unele forme de hepatită şi prezenţa pietrelor la ficat.
Echipa internaţională a identificat în studiul său mai multe gene a căror activitate este perturbată în contextul dezvoltării cancerului de duct biliar. Cercetătorii au constatat totodată că, deşi cazurile de CCA din Thailanda, Singapore şi România par foarte similare când sunt observate la microscop, ele diferă foarte mult când sunt analizate la nivel molecular.
'O problemă încă neclarificată în cercetarea cancerului este dacă diferiţi carcinogeni, în cazul aceluiaşi tip de cancer, determină perturbarea funcţionării aceloraşi gene, sau dacă carcinogeni diferiţi duc la perturbări în funcţionarea unor gene diferite', a menţionat unul dintre coautorii studiului, prof. Steve Rozen.
Potrivit cercetătorilor, studiul lor poate oferi un răspuns la aceste întrebări, cazurile de CCA fiind provocate de expunerea la factori diferiţi, în diferite părţi ale lumii. În acelaşi timp, aceste informaţii pot avea implicaţii majore asupra eforturilor de prevenire a cancerului.
Sursa: AGERPRES