Este nevoie de un sistem naţional de prevenire a cancerului, a declarat directorul general al Institutului Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, medicul chirurg Patriciu Achimaş-Cadariu.
"Este nevoie de prevenţie precoce, prin educaţie. Totul trebuie să înceapă cu educaţia timpurie şi cu programe de screening (depistarea bolii prin examen clinic).
Dacă vom reuşi să construim toate aceste verigi ale sistemului, cu siguranţă vom putea afirma răspicat că această boală grea este vindecabilă. Dar până atunci, le redăm speranţa celor afectaţi de o formă sau alta de cancer", a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al Institutului Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă".
În privinţa oncopediatriei, directorul general a subliniat că, din nefericire, incidenţa cazurilor rămâne crescută.
"Registrul malign al cazurilor de oncopediatrie relevă o mare adresabilitate la Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă. Secţia de oncopediatrie este un model atât din punct de vedere profesional şi uman, cât şi prin modul de organizare", a precizat doctorul Achimaş.
El spune că de doi ani de când a preluat funcţia, a avut o permanentă deschidere din partea Ministerului Sănătăţii - în subordinea căruia se află Institutul Oncologic - pentru bunul mers al activităţii.
"N-aş vrea să pară pur şi simplu un text ceea ce vă spun acum, dar trebuie să ţinem cont de condiţiile economice în care funcţionăm. Pe de altă parte, sistemul se poate îmbunătăţi numai din interiorul său. S-au făcut paşi, poate mici, poate mari, în privinţa unor tratamente chimioterapeutice şi finanţării lor. Lucrurile s-au mişcat. Trebuie să fim obiectivi şi să avem mereu unităţi de măsură corecte", a punctat medicul Patriciu Achimaş - Cadariu.
Vorbind despre personalul supracalificat şi dotările ultramoderne din instituţie, directorul a amintit că toate acestea au creat un bun renume unităţii medicale. În acest an, rezidenţi din străinătate au apelat cu maximum de încredere la serviciile Institutului Oncologic.
"Eu cred că va veni şi acea zi în care persoane din străinătate vor alege Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă" pentru bunele servicii medicale", a afirmat directorul Institutului.
Potrivit specialistului clujean, Institutul dispune în acest moment de cadre medicale ce asigură servicii de calitate, dar are nevoie de un număr mai mare de angajaţi, dată fiind incidenţa crescută a cazurilor oncologice.
"La numărul de cazuri pe care le avem, cred că dacă am mai construi încă o clădire la fel de mare cu cea actuală şi am angaja un număr dublu de medici, tot nu ar fi suficient. În Institut îşi desfăşoară activitatea 700 de cadre medicale, din care 100 sunt medici specialişti", a precizat Patriciu Achimaş - Cadariu.
El a subliniat că este o mare diferenţă între chirurgia oncologică şi cea de urgenţă.
"Este o exprimare frumoasă că salvăm viaţa unui bolnav. Cel mai des, practicăm un act chirurgical pentru a înlătura o stare critică. Uneori simpla îmbunătăţire a calităţii vieţii înseamnă foarte mult pentru un om: îndepărtezi durerea sau reduci un edem al unui membru. Ne-am dori să putem opera cancere în stadii incipiente. Din păcate, nu avem prea des şansa aceasta. Chirurgii oncologi nu fac acte eroice, precum cele prezentate la posturi de televiziune, după un accident sau o catastrofă", a spus medicul clujean.
"Ne-am propus ca vineri, 15 octombrie, de Ziua Porţilor Deschise, să arătăm lucruri mai puţin cunoscute despre instituţia noastră, lucruri pe care, de regulă, nu ne permitem să le discutăm cu pacienţii noştri din respect pentru afecţiunea lor. Pentru fiecare medic pacienţii lui sunt speciali, dar cei ce se adresează instituţiei noastre sunt, într-adevăr speciali, având în vedere afecţiunea de care suferă. Noi ne străduim să ne protejăm pacienţii şi mai ales să înţelegem toate problemele lor. Cu siguranţă, ei nu doresc să se expună lumii din jurul lor. Sunt pacienţi care optează pentru cea mai discretă variantă, iar noi, medicii, trebuie să le respectăm această dorinţă. Dar sunt şi zile în care trebuie să afirmăm, foarte răspicat, cine suntem şi să arătăm ceea ce facem, fără să ne lăudăm", a arătat directorul general Patriciu Achimaş -Cadariu.
El spune că se străduieşte să combine optim profesiunea sa cu funcţia de manager.
"Nu cred că cineva care vine din afara sistemului poate să îl înţeleagă cu adevărat. Toţi trebuie să facem lucrurile necesare pentru ca sistemul să meargă înainte. Dacă ne lamentăm doar, nu rezolvăm absolut nimic. Cu siguranţă putem ajuta mai mulţi oameni suferinzi printr-un efort comun. România trebuie să se mândrească, pe bună dreptate, cu instituţia medicală clujeană. Cred că suntem printre cei mai buni din ţară. Firesc, Institutul are şi limite, fie financiare, fie de altă natură, dar nu diferite de cele cu care se confruntă oricare altă unitate sanitară sau economică, pe timp de criză, în România", a concluzionat chirurgul şi directorul general Patriciu Achimaş -Cadariu.
Sursa: AGERPRES