Un tribunal francez a găsit vinovată compania germană TÜV Rheinland, lider mondial în controlul calităţii, în scandalul implanturilor mamare de tip PIP, care se pare că în loc de gelul medical omologat a fost folosit un gel silicon industrial, instanţa estimând că aceasta 'nu şi-a îndeplinit obligaţiile', relatează AFP.
Compania trebuie să plătească despăgubiri 'importatorilor şi victimelor', conform deciziei instanţei de judecată.
TÜV Rheinland trebuie să ofere 3.000 de euro pentru fiecare victimă, în aşteptarea expertizelor individuale pentru fiecare dintre acestea.
Şase distribuitori - un bulgar, un brazilian, un italian, un sirian, un mexican şi un român - au solicitat companiei germane suma de 28 de milioane de euro.
Peste 1.600 de femei cu implanturi mamare de tip PIP, mai ales din Africa de Sud, însă şi din Franţa şi Marea Britanie, au cerut, fiecare, 16.000 de euro, pentru prejudicii morale şi de anxietate, însumând în total aproximativ 25 de milioane de euro.
Reclamanţii consideră că frauda nu s-ar fi putut produce fără neglijenţele repetate în cadrul inspecţiilor gigantului german de control.
La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a întărit controlul la dispozitivele medicale, iar organismele de certificare trebuie de acum să respecte un caiet de sarcini detaliat, incluzând controale surpriză la producători, precum şi o monitorizare pentru eventuale fraude cu materiile prime pe care aceştia le folosesc.
Sursa: AGERPRES