Şefa secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu şi şi cea care a înfiinţat Asociaţia Baby Care, Medicul Livia Ognean a declarat marţi că tot mai mulţi părinţi care au avut copiii internaţi în spital, donează bani asociaţiei medicilor Clinicii de Neonatologie din cadrul spitalului.
În prezent, medicii sibieni de la Neonatologie negociază cu o firmă de aparatură medicală să cumpere un ecograf modern, performant, care ar putea salva mai ales copii cu malformaţii congenitale.
Practic, din donaţii, medicii au reuşit să strângă suma de 60.000 de lei şi mai au nevoie de 10.000 de lei, pentru a cumpăra un ecograf util nou-născuţilor care ajung la Terapie Intensivă şi prematurilor.
"Ne dorim un ecograf care să fie suficient de performant ca să poată permite diagnosticul corect al afecţiunilor de orice fel. În speţă, este vorba la nou-născuţi de ecografie cerebrală, ecografie abdominală, ecografie cardiacă. Toate lucrurile acestea ajută la diagnosticul precoce al copilului şi fac ca tratamentele să poată fi instituite la timp şi prognosticul copilului să fie cel mai bun. De asemenea, este vorba de diagnosticul rapid al malformaţiilor congenitale, unele din ele absolut vitale, cum sunt cele de inimă, cele cerebrale sau cele renale, care, diagnosticate la timp, orientate de obicei către soluţia chirurgicală optimă, dau copiilor şansa la supravieţuire", a explicat medicul Livia Ognean.
Aceasta a mai spus că, în Secţia de Neonatologie de la Sibiu, mai există în prezent trei ecografe, dintre care unul este stricat, iar altul e foarte vechi, fiind primit ca donaţie de la un spital din Elveţia. Cel de al treilea ecograf s-a stricat în primăvară şi practic e considerat printre cele mai vechi din Europa, fiind fotografiat chiar ca piesă ce poate fi expusă într-un muzeu.
"Avem un ecograf, pe care l-am primit în 2005, printr-un program al Băncii Mondiale. Mai avem două ecografe pe care le-am primit din donaţii, unul din Elveţia, altul din Germania. Unul dintre ele a fost chiar fotografiat pentru arhivă, cred că e ecograful cu cea mai mare durată de viaţă din Europa, al firmei respective. Nu mai există niciunul funcţional în România. Al nostru s-a defectat abia în primăvara asta", a arătat doctorul Livia Ognean.
Cu o medie de 300 de copii internaţi pe lună, dintre care cel puţin 50 ajung la Terapie Intensivă, medicii neonatologi de la spitalul public din Sibiu au nevoie de o dotare mai bună. Asta în condiţiile în care a crescut şi numărul copiilor prematuri, conform doctorului Livia Ognean.
"A crescut numărul prematurilor. Procentul de prematuri la Sibiu e de 18 %, e mai mare decât media naţională, care e de 9-10 %, pentru că primim copii prematuri şi cu probleme din judeţul Alba. Mai nou vin să nască şi din judeţul Vâlcea la Sibiu", a spus şefa Clinicii de Neonatologie de la Sibiu.
Fie că sunt prea stresate sau decid să nască la vârste tot mai înaintate sau în adolescenţă, fie că tot mai multe femei sunt nevoite să recurgă la fertilizarea in vitro care duce la multe naşteri premature, numărul mamelor care aduc pe lume prunci înainte de termen este în creştere.
Pentru ajutarea acestor copii bolnavi şi a celor foarte sensibili, medicii, asistentele şi o serie de părinţi sau sibieni impresionaţi de povestea prematurilor, au alergat la SemiMaratonul din luna mai, în urma căruia, Asociaţia Baby Care a primit donaţii în valoare de 24.531 lei.
Sursa: AGERPRES