Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că a solicitat o dublare a numărului de locuri pentru linia în limba engleză, datorită cererii în creştere şi a unor parteneriate care se prefigurează, din anul universitar 2014-2015 la Târgu Mureş, unde vor învăţa şi studenţi japonezi.
"Suntem în faza în care am finalizat negocierile cu o serie de parteneri din Japonia şi începând cu anul universitar 2014-2015 vom avea în Târgu Mureş, pe lângă studenţii din ţările europene, care deja vin de câţiva ani, şi studenţi din Japonia.
Estimarea noastră este că anul viitor vom avea studenţi din SUA, Germania, Suedia, Italia, Ungaria şi acesta este şi motivul pentru care am cerut, la evaluarea ARACIS, o dublare a numărului de locuri, pentru a acoperi cererea care în acest moment este în creştere", a arătat rectorul.
Azamfirei a spus că dată fiind rigoarea japoneză, UMF Târgu Mureş investeşte în capitalul uman, pentru ca studenţii asiatici, şi nu numai, să beneficieze de cea mai bună pregătire.
"Pe lângă o pată de culoare suplimentară universităţii, va fi şi un plus de rigoare pentru că aceşti studenţi au o altfel de abordare a procesului de învăţământ şi pentru ei lucrurile sunt foarte simple: plătesc şi se aşteaptă ca pentru ceea ce plătesc să primească. Şi acesta este motivul pentru care noi intenţionăm să investim foarte mult atât în capitalul uman, cât şi cel material pentru dezvoltarea programului de limbă engleză. La programul de medicină în limba engleză am cerut 100, dar vedem cât vom primi", a subliniat Leonard Azamfirei.
Rectorul a precizat că la UMF Târgu Mureş, la admiterea din acest an, la limba engleză a fost o concurenţă de aproape trei candidaţi pe un loc, inclusiv studenţi români care preferă să studieze în limba engleză.
La UMF Târgu Mureş există în prezent aproape 300 de studenţi străini care plătesc o taxă de şcolarizare de 5000 de euro pe an.
"Nu e foarte sigur că vom păstra această taxă la valoarea actuală, s-ar putea să fie o anumită mărire, dar dacă va fi o mărire va fi discutată de cei 6 rectori ai UMF-urilor, pentru că vom avea o abordare comună şi oricum o eventuală mărire nu-i va afecta pe cei deja înmatriculaţi, care vor rămâne cu aceeaşi taxă cu care au fost înmatriculaţi", a precizat rectorul.
Potrivit lui Leonard Azamfirei, studenţii străini care studiază în limba engleză la Târgu Mureş au obligativitatea ca, începând cu anul IV, să cunoască măcar la nivel de conversaţie şi limba română pentru a putea interacţiona cu pacienţii vorbitori de limba română.
"Noi le organizăm cursuri de limba română în primii 3 ani, dau şi examen de limba română la trecerea din anul III în anul IV, dar evident că în momentul în care termină facultatea, şi anul acesta vom avea prim promoţie la limba engleză, se vor întoarce în ţările lor unde vor practica în limba ţării din care provin. Dacă vor opta să dea rezidenţiat în România, îl vor da în limba română", precizat Azamfirei.
Rectorul UMF Târgu Mureş a mai arătat că a cerut şi o mărire a cifrei şi la linia română, de la 200 la 270, care este cifra maximă pe care Universitatea o poate şcolariza.
"Numărul de locuri pe care îl vom scoate efectiv la concurs la momentul admiterii nu este obligatoriu să fie cifra maximă şi de regulă nu mergem cu cifra maximă, ci mergem în raport cu modul în care reuşim noi să ne dezvoltăm resursa umană şi spaţiile pe care le avem la dispoziţie. Probabil că o ameliorare semnificativă a resursei umane, ca şi grad de ocupare, va apărea după ce se vor finaliza concursurile de admitere în învăţământul superior pe care le-am demarat săptămâna trecută şi care vor deveni efective începând cu anul universitar viitor. La maghiară a fost cifra 200 pe care am avut-o şi care s-a solicitat a se păstra în anul universitar care urmează", a mai susţinut rectorul UMF Târgu Mureş.
Sursa: AGERPRES