Multe femei din judeţul Alba nu au putut fi incluse în programul de testare gratuită Babeş-Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, din cauză că numai o parte din medicii de familie din judeţ au primit formularele de trimitere pentru recoltarea probelor.
De asemenea, unii din cei 125 de medici, dintr-un total de aproximativ 230 în judeţ, cărora le-au fost distribuite aceste formulare nu au primit un număr suficient, astfel încât să efectuze testarea gratuită toate femeile care ar fi putut să fie incluse în Programul de screening pentru cancerul de col uterin.
O altă problemă este că unele dintre femeile care au primit acest formular nu au făcut şi al doilea pas, respectiv acela de a se prezenta pentru recoltarea probei.
Coordonatorul Programului de screening pentru cancerul de col uterin în Alba, medicul specialist epidemiolog Simona Butnariu, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că cele mai recente formulare, în număr de aproximativ 3.000, au fost distribuite medicilor de familie în lunile iulie-august, iar dintre femeile care au primit formularul s-au adresat centrelor de recoltare pentru a face această analiză gratuită numai în jur de 1.200.
Astfel, în iulie au fost validate doar 108 probe, în august 261, în septembrie 373, iar în octombrie 490, cu mult mai puţine decât în prima parte a anului, când, de exemplu, în martie au fost 828 de recoltări.
Simona Butnariu a menţionat că nu a mai fost făcută şi o centralizare recentă cu rezultatele analizelor procesate în ultimele luni de către Laboratorul de anatomie patologică. În primul trimestru al anului, în urma analizei de laborator s-a stabilit că peste 35% dintre femeile din Alba care au apelat la testarea gratuită pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin au descoperit că au anomalii celulare. Din fericire, cele mai multe au fost anomalii ale celulelor scuamoase cu semnificaţie nedeterminată, care pot fi cauzate de o inflamaţie sau o infecţie.
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Prin testarea Babeş-Papanicolau pot fi descoperite anomaliile celulelor scuamoase cu risc înalt de a fi neoplazice, displaziile de grad jos şi displaziile de grad înalt.
În program sunt incluse femeile în vârstă de peste 25 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se opreşte la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervico-vaginale Babeş-Papanicolau normale.
Obiectivul principal al programului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii cauzate de acesta.
Sursa: AGERPRES