Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) îşi oferă sprijinul pentru identificare şi izolarea medicamentelor suspecte pe piaţă reprezentanţilior Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
"Membrii ADRFR salută şi sprijină necondiţionat şi activ eforturile depuse de autorităţile romane pentru identificarea şi izolarea tuturor medicamentelor suspecte existente pe piaţa din România, colaborând în acest sens cu reprezentanţii Agenţiei Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
Având în vedere gravitatea faptului şi impactul direct al acestuia asupra sănătăţii pacienţilor, membrii ADRFR fac apel deopotrivă către toţi actorii din sistem să dea dovadă de implicare, vigilenţă şi profesionalism în rezolvarea cât mai rapidă a acestei situaţii îngrijorătoare, fără precedent în România", se arată într-un comunicat de presă al ADRFR remis luni AGERPRES.
Totodată, ADRFR a precizat că toţi membrii săi achiziţionează medicamente doar din surse autorizate, le distribuie doar către surse autorizate şi respectă toate standardele şi normele europene de bună practică în distribuţia farmaceutică, lucru care permite conservarea medicamentului în cele mai bune condiţii de siguranţă şi calitate.
Înfiinţată în anul 2003, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România are drept membri companii care reprezintă aproximativ 70% din piaţa de distribuţie farmaceutică din România şi peste 800 de farmacii.
Precizările vin în contextul în care, săptămâna trecută, Agenţia Naţională a Medicamentului a retras de pe piaţă mai multe loturi de Pegasys 180 ľg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a), contra hepatitei B şi C, suspectate a fi contrafăcute.
"Au fost găsite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apă cu glucoză, în locul soluţiei cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri", preciza la acel moment preşedintele Agenţiei, Marius Savu.
Sursa: AGERPRES