Weekend-ul acesta s-a desfăşurat la Cluj conferinţa cu tema "Abordarea integrată a bolii Parkinson", în cadrul căreia medici specialişti de renume din România au discutat despre aspectele medico-sociale ale persoanelor afectate de boala Parkinson şi accesul lor la tratamente.
Reuniunea este organizată de Asociaţia de luptă împotriva bolii Parkinson din România, Societatea de Neurologie din România şi Compania Houston NPA, iar printre personalităţile care participă la acest eveniment se numără prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie, prof. univ. dr. Lăcrămioara Perju-Dumbravă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, prof. univ. dr. Angelo Bulboacă, şeful secţiei de neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca şi Joszef Szasz, medic primar în neurologie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş.
"La ora actuală, pacienţii cu boala Parkinson au aceeaşi speranţă de viaţă cu oamenii sănătoşi. Boala este cronică şi are un parcurs lent, progresiv. Din păcate, în cele din urmă, pacientul ajunge să fie imobilizat. Strategiile noastre de terapie - care includ şi fizioterapia şi terapia educaţională - aduc beneficii pacienţilor noştri", a arătat prof. univ. dr. Angelo Bulboacă.
Prezent la conferinţă, inginer Dan Răican, preşedintele Asociaţiei de luptă împotriva bolii Parkinson din România, a declarat pentru jurnalişti că boala Parkinson "este privită ca o fatalitate".
"Nu de puţine ori suntem confundaţi cu persoane alcoolice, din cauza mişcărilor noastre haotice. Suntem mai greu înţeles de către semenii noştri. Dar se fac şi eforturi pentru integrarea noastră în societate. Medicii neurologi ne sunt mereu de ajutor. Pentru noi s-a creat, de pildă, un pix special, ca să putem să scriem mai uşor, fără să ne tremure mâna, sau un accesoriu pentru închiderea nasturilor. Eu am scris o carte, cu sprijinul profesorului Dafin Mureşanu. Se intitulează "Sfaturi de zi cu zi în boala Parkinson" şi a apărut în acest an la Editura Măiastra din Târgu-Jiu. Îi sfătuiesc pe bolnavii de Parkinson să facă mereu exerciţii de recuperare", a spus inginerul Dan Răican.
Boala Parkinson este o afecţiune neuro-degenerativă, invalidantă, dar care beneficiază, în prezent, de multe posibilităţi terapeutice. Tulburările legate de boala Parkinson apar, cel mai adesea, între 50 şi 70 ani. Iniţial, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident. Tratamentul este medicamentos şi chirugical dar poate consta şi în implantarea unui dispozitiv pentru stimularea creierului.
La nivel mondial, boala este diagnosticată la 300.000 persoane în fiecare an. Incidenţa şi prevalenţa bolii cresc odată cu vârsta.
Numărul bolnavilor de Parkinson s-ar putea dubla până în anul 2030
În ciuda depresiei şi anxietăţii cauzate de boala Parkinson, pacienţii trebuie să fie sprijiniţi să îşi menţină un stil de viaţă activ.
În anul 2013, la nivel european existau 1,2 milioane de pacienţi cu Parkinson, iar numărul acestora se va dubla până în 2030. În România, datele Asociaţiei Române AntiParkinson relevă că sunt trataţi peste 70.000 de bolnavi cu Parkinson.
Sursa: AGERPRES