Va fi construită la Cluj o facilitate de cercetare şi producţie de noi medicamente generice de către compania indiană Terapia Ranbaxy, proiect susţinut cu fonduri europene în valoare de 6,6 milioane de euro.
Conducerea celei mai mari companii farmaceutice indiene, care deţine fabrica din Cluj, a luat decizia de construire în România a acestei facilităţi de producţie şi cercetare, în detrimentul unor ţări precum SUA sau Japonia.
Construirea laboratoarelor este susţinută financiar, în proporţie de 50 la sută, de ministerul Cercetării.
'Statul cofinanţează 50 la sută din acest proiect. Este un proiect extrem de important pentru că în sfârşit reuşim să punem în operă ceea ce ne-am propus ca strategie şi pentru care ne-am preocupat şi am muncit în această perioadă şi anume să finanţăm cercetarea aplicată. Acesta de la Cluj este unul dintre proiectele de succes, care încep să fie implementate şi care să aibă la final beneficii extreme de importante pentru companie, prin crearea locurilor de muncă, noi tehnologii, noi produse, care în final sa ajungă la oameni', a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.
Proiectul are o valoare totală de 6,6 milioane de euro, din care cofinanţarea Terapia Ranbaxy este de 2,7 milioane de euro. Construcţia se va întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi şi va adăposti trei laboratoare. De asemenea vor fi angajaţi şapte cercetători şi vor fi achiziţionate 57 de echipamente.
'În cadrul acestei noi facilităţi se vor dezvolta produse medicamentoase generice noi, vor fi făcute testări la scară pilot şi dezvoltarea metodelor analitice utilizate în analiza tuturor seriilor fabricate aici. Nu am avut, în ultimii ani, un spaţiu dedicate. Chiar şi pentru cercetarea produselor noi e necesară respectare unor reguli, ca cercetarea să se desfăşoare conform legislaţiei în vigoare', a declarat Mihaela Opriş, manager cercetare dezvoltare al Terapia Ranbaxy.
Aceasta a mai precizat că firma are deja o listă de medicamente, care a fost şi precizată în studiul de fezabilitate întocmit pentru proiectul laboratoarelor şi care va fi dezvoltată în această facilitate de cercetare şi producţie.
Proiectul companiei Terapia Ranbaxy este finanţat prin Axa 2 din Programul de Creştere a Competitivităţii Economice. Prin acest program, doar în Cluj, mai sunt finanţate alte opt proiecte.
Fabrica de medicamente Terapia a fost preluată în 2006 de compania indiană Ranbaxy, iar acum facilitatea de producţie din Cluj are 750 de angajaţi, dintre care jumătate au studii superioare.
Compania a investit anual, de la preluare, 10 milioane de dolari în dezvoltarea fabricii din Cluj, în care se fabrică astăzi 132 de tipuri de medicamente.
În 2008, giganticul farmaceutic Daiichi Sankyo a cumpărat o cincime din acţiunile Ranbaxy, iar Terapia a devenit astfel parte a concernului creat.
Ranbaxy are 14.600 de angajaţi la nivel mondial şi este prezent în 43 de ţări, dar furnizează medicamente în 150. De asemenea, compania indiană deţine, în toată lumea, opt fabrici, printre care una la Cluj.
Sursa: AGERPRES