Trei spitale din Ungaria, Ucraina şi România implementează un proiect european comun, în valoare de 305.000 de euro, al cărui obiectiv este crearea unui centru mobil de psihiatri care să intervină în cazuri de urgenţă.
Coordonatorul Centrului de Sănătate Mintală din Satu Mare, Krisztian Tallian, a declarat luni, la prima conferinţă din cadrul proiectului "Cooperare Transfrontalieră pentru a preveni şi gestiona situaţiile de criză în urgenţele psihiatrice" că deocamdată în regiunea Transkarpatia din Ucraina, judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria şi judeţul Satu Mare nu există echipe de specialişti care să intervină pe linie psihologică în caz de dezastre.
"Proiectul porneşte de la situaţia existentă la ora actuală. În cele trei regiuni cooperante ale proiectului nu există servicii de intervenţie mobilă în cazuri în care acestea s-ar impune. Este vorba despre situaţii, deocamdată din fericire ipotetice, în care un dezastru, o calamitate naturală sau un accident de proporţii ar putea să producă victime colaterale, victime din punctul de vedere al afectării psihologice, psihiatrice. Scopul proiectului ar fi să reuşim să punem la punct o reţea de psihiatri, de specialişti care să intervină în aceste situaţii", a spus Tallian Krisztian.
Proiectul prevede crearea unor echipe mobile, cu specialişti care să ofere consilierea post-traumatică.
Treisprezece persoane din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare vor urma cursuri de formare, fiind vorba despre psihiatri, psihologi, asistenţi sociali, asistenţi medicali de psihiatrie care vor interveni conform unui protocol.
"În caz de calamitate, prin relaţia noastră pe care vrem s-o construim cu organele abilitate care intervin - e vorba de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Salvarea, Poliţia - vom fi anunţaţi şi vom interveni cu o echipă mobilă formată dintr-un psihiatru, psiholog, asistent de psihiatrie, asistent social, deci acei profesionişti care pot ajuta acestea persoane aflate într-o situaţie dificilă de natură psihologică", a mai spus Tallian Krisztian.
Valoarea totală a proiectului este de 305.000 de euro, din care părţii române îi revin 81.000 de euro. Durata de implementare este de 12 luni, instituţiile implicate fiind Spitalul Judeţean Satu Mare, Spitalul Regional de Psihiatrie Beregovo, Ucraina şi Spitalul Almasi Balogh Pal din Ungaria.
Sursa: AGERPRES