Începând de luni, 4 noiembrie şi până pe 4 decembrie, românii îşi pot verifica gratuit sănătatea plămânilor în spitale şi clinici de stat din peste 30 de oraşe, în cadrul celei de-a cincea ediţii a campaniei "Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?".
Pentru cei interesaţi să îşi testeze sănătatea plămânilor în luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), nu mai puţin de 64 de medici oferă spirometrii gratuite - analiză care seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac poliţiştii şoferilor, iar rezultatele se dau pe loc.
"La nivel mondial, cel mai des factor întâlnit de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumatul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan.
Potrivit medicului, BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 şi 65 de ani.
Un studiu realizat în România, în 2012, pentru Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români, arată că mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialişti şi analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Acelaşi studiu arată că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de această boală decât femeile, boala lovind în aceeaşi măsură bogaţii şi săracii.
Simptomele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor şi dispnee (senzaţia de lipsă de aer).
Testările pentru depistarea BPOC vor avea loc în oraşele - Alba, Arad, Bucureşti, Bacău, Baia Mare, Băileşti, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Călăraşi, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Luduş, Lugoj, Mediaş, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Slobozia, Târgu Mureş, Timişoara, Urziceni şi Vâlcea.
Testările se vor face numai în baza unor programări la medicii şi clinicile care se găsesc pe site-ul www.desprebpoc.ro.
Sursa: AGERPRES