Optsprezece spitale, cele mai eligibile pentru a obţine venituri de pe urma de la pacienţilor străini, au câştigat 42 de milioane de lire sterline în 2010, susţin cercetătorii de la 'London School of Hygiene and Tropical Medicine' şi de la Universitatea York.
De asemenea, turiştii pentru servicii medicale au cheltuit o sumă de 219 milioane de lire pe hoteluri, restaurante, magazine şi transport în Marea Britanie.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că mai multe persoane părăsesc Marea Britanie pentru a solicita tratament medical în străinătate decât sosesc în această ţară pentru a primi asistenţă medicală. Astfel, în 2010, circa 63.000 de britanici au călătorit spre spitale şi clinici din străinătate, faţă de 52.000 de străini care au ales să se trateze în Marea Britanie.
Studiul, care a solicitat date de la 18 spitale în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, infirmă afirmaţiile ministrului sănătăţii, Jeremy Hunt, care a declarat că turiştii costă serviciul de sănătate bani.
"Este timpul să acţionăm pentru a asigura că NHS este un serviciu naţional de sănătate şi nu unul internaţional. În condiţiile în care NHS este deja sub presiune din cauza îmbătrânirii populaţiei, este incorect ca sume mari din banii contribuabililor să fie pierdute pentru tratarea străinilor care ar trebui să plătească", a declarat ministrul.
Cercetarea, publicată în revista Public Library of Science (PLoS ) One, a analizat turiştii pentru servicii medicale care intră şi părăsesc Marea Britanie. De asemenea, în rândul persoanelor venite în această ţară pentru tratament au fost incluşi şi expaţii britanici din ţări cum ar fi Spania, care şi-au înăsprit reglementările privind accesul la asistenţă medicală.
De asemenea, studiul a indicat că britanicii au călătorit în străinătate pentru proceduri care nu le puteau fi asigurate în cadrul NHS sau pentru care listele de aşteptare erau prea lungi. Cercetarea a analizat pacienţii britanici care călătoresc în străinătate pentru tratamente de fertilitate, chirurgie bariatrică (pentru reducea dimensiunilor stomacului la pacienţii obezi) şi chirurgie plastică.
Marţi, Hunt a publicat estimări privind costurile turismului pentru servicii medicale gratuite pentru sistemul de sănătate britanic. Acestea au inclus sume fictive pentru vizitatorii care lucrează sau studiază în Marea Britanie, în valoare totală de 1,4 miliarde lire sterline. El a anunţat de asemenea, că pe viitor, va exista o taxă de 150 de lire sterline pentru studenţii străini şi una de 200 de lire sterline pentru imigranţi temporari în vederea acoperirii costurilor îngrijirii medicale, ceea ce ar aduce venituri de 200 de milioane de lire sterline pe an.