Suma care va fi alocată pentru anul 2014 pentru decontarea serviciilor medicale neplanificate şi efectuate în străinătate este de 585 de milioane de lei, care reprezintă 4 % din bugetul instituţiei pe anul viitor, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.
Totodată, Buşoi a declarat că până acum a fost achitată suma de 150 de milioane de lei pentru românii care au efectuat servicii medicale altele decât cele prin formularul 112 sau prin cardul european şi către sistemele de sănătate din ţările respective.
"Orice român care merge în străinătate şi are nevoie de servicii medicale altele decât cele se încadrează la cardul european sau la formularul E 112 plăteşte acele servicii medicale, vine cu documentele medicale şi cu factura şi noi îi calculăm la nivelul din România şi îi rambursăm banii. Sigur că durează ceva timp. Am făcut plăţi şi către foarte mulţi români, am făcut plăţi şi pentru sistemele de sănătate din alte ţări, în acest an am plătit în jur de 150 de milioane de lei. Anul viitor avem ambiţia să închidem toate datoriile, avem plăţi şi din anii trecuţi către alte ţări, Germania, Austria, Franţa, am bugetat o sumă de 585 de milioane de lei pentru a închide totuşi şi pentru a fi la zi, la un buget de 22 de miliarde şi 585 de milioane, ceea ce reprezintă 4 % din buget", a declarat Cristian Buşoi.
Conform ordinul preşedintelui CNAS nr. 729/17.07.2009, art. 8., asiguraţii din România care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat.
Sursa: AGERPRES