Consilierul de stat al primului ministru, Vasile Cepoi consideră că e necesară o schimbare de mentalitate pentru a facilita incluziunea în societate a persoanelor cu probleme mintale.
"Mentalitatea se schimbă greu. Cred că deschiderea autorităţilor pentru organizaţiile neguvernamentale, implicarea mai importantă a acestor ONG-uri ar putea constitui o soluţie.
Există şi în prezent o serie de facilităţi la angajator pentru a angaja persoane cu dizabilităţi, pentru că şi boala mintală e o dizabilitate. dar revin la problema mentalităţii, angajatorii nu sunt deschişi spre o astfel de modalitate de lucru, chiar dacă au nişte avantaje materiale. Avem lege, strategie, norme de aplicare, ne lipsesc oamenii deschişi la aplicarea lor", a declarat Cepoi, miercuri, la o conferinţă.
El a atras atenţia că în România asistenţa medicală pentru persoanele cu astfel de probleme de sănătate se desfăşoară în primul rând în spitale.
"Al doilea aspect e că pacienţii cu boli mintale în percepţia publică au o imagine neconvenabilă, să spunem eufemistic. Există o legislaţie şi o strategie a Ministerului Sănătăţii elaborată încă din 2002 ce prevede implicarea comunităţii şi dezinstituţionalizarea asistenţei medicale pentru bolile mintale. Din păcate, această strategie nu s-a aplicat din diferite motive, unul dintre ele fiind lipsa de interes a autorităţilor locale de a se implica", a adăugat Vasile Cepoi.
La rândul său, preşedintele Fundaţiei Estuar, dr. Cristian Andrei, a spus că, în general, majoritatea oamenilor cu probleme de sănătate mintală au o familie, numai că aceasta nu e educată şi sprijinită să îi poată menţine înăuntrul ei.
"Oboseşti foarte tare când înăuntrul familiei tale se află o persoană cu boală cronică de natură psihiatrică şi trebuie să fi sprijinit să ţi se spună cum să procedezi, inclusiv cum să vorbeşti cu un astfel de om, ce răbdare să ai şi Estuar încearcă să vină la domiciliu înainte ca aceşti cetăţeni să-şi piardă locuinţa sau familia. În cazul în care au început să-şi piardă din familie şi inserţia socială, noi avem centre sociale", a declarat Cristian Andrei.
Fundaţia Estuar şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 6 au organizat miercuri conferinţa europeană "De la stigmă la incluziune - factori de progres în sănătate mintală".
Sursa: AGERPRES