Conform unui studiu citat de agenţia Bloomber, o calitate proastă a somnului sau insuficienţă a fost asociată cu o anomalie a creierului întâlnită în boala Alzheimer.
În acest studiu, ale cărui concluzii au fost publicate luni în revista medicală JAMA Neurology, s-a constatat că adulţii care au declarat că dorm prost sau puţin prezintă acumulări mai mari ale proteinei beta-amiloid, unul din semnele bolii Alzheimer. Niciunul din cei 70 de adulţi cu o vârstă medie de 76 de ani care au participat la studiu nu era diagnosticat cu această afecţiune.
Nu este clar deocamdată dacă problemele cu somnul duc la creşterea plăcii beta-amiloide sau tocmai invers, acumulările de această proteină sunt cele care duc la probleme cu somnul. Mesajul general este însă că 'un somn sănătos are o importantă contribuţie la sănătate şi mai ales pentru felul în care îmbătrânim'. Somnul 'ar putea fi o componentă importantă pentru prevenirea bolii Alzheimer, dar rămâne de văzut', a conchis autorul studiului, Adam Spira, profesor asistent la Departamentul pentru sănătate mintală de la John Hopkins Bloomberg School of Public Health, din Baltimore.
Peste cinci milioane de americani suferă de Alzheimer şi acest număr ar număr să se tripleze până în 2050, potrivit Asociaţiei pentru Alzheimer din SUA.
Sursa: AGERPRES