În anul 2013, la Institutul Clinic Fundeni au fost realizate o sută de proceduri de transplant hepatic, un record pentru această activitate.
Potrivit unui comunicat al Institutului remis presei, în cursul zilei de luni, în Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacec" din Institutul Clinic Fundeni, au fost efectuate doua transplanturi hepatice la o pacientă de 59 ani cu ciroza hepatică, în urma unei infecţii cu virus B şi D, precum şi la un pacient de 57 de ani, cu ciroza hepatică datorată unei infecţii cu virus C.
"Ambele operaţii au decurs normal. Cu aceste două intervenţii a fost atinsă cifra de 100 de transplanturi efectuate în institut, în acest an, de echipa prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, şi 500 de transplanturi hepatice de la începerea operaţiilor de transplant hepatic. Deşi necesităţile României în materie de transplant hepatic sunt chiar mai mari, atingerea cifrei de 100 reprezintă o performanţă remarcabilă pentru transplantul de organe solide din România, în contextul în care şi rezultatele postoperatorii sunt la nivelul celor internaţionale. Un rol important în atingerea acestui rezultat l-a avut Agenţia Naţională de Transplant, la care s-a adăugat un suport mediatic susţinut, mai ales în prima parte a anului, precum şi introducerea funcţiei de "persoană responsabilă de procesul de donare" în marile spitale ale României", se arată în comunicatul de presă.
Agenţia Naţională de Transplant: În 2013, în România s-a înregistrat cel mai mare număr de transplanturi
Potrivit sursei citate, reuşita se datorează şi susţinerii acordate de Ministerul Sănătăţii programului de transplant derulat în Institutul Fundeni.
Sursa: AGERPRES