La o clinică din Bucureşti, a fost realizată o primă intervenţie cu noul sistem de implant Bonebridge, cel dintâi implant activ cu transmisie osoasă din lume, pe un tânăr diagnosticat cu hipoacuzie în urmă cu mai bine de 14 ani, de către prof. univ. dr. Wolf Dieter Baumgartner, din Austria.
Potrivit unui comunicat de presă al Medical Electronics din Austria remis vineri AGERPRES, noua tehnologie permite persoanelor diagnosticate cu hipoacuzie de transmisie sau mixtă ori cu surditate unilaterală, să audă din nou o gamă completă de sunete.
"În cazul în care calea auditivă naturală spre urechea internă este blocată, pacienţii pot auzi datorită transmiterii sunetului pe cale osoasă. În acest caz, oasele craniului transmit undele auditive către urechea internă. Până acum, pacienţilor aflaţi în această situaţie li se puteau introduce dispozitive auditive ancorate în os şi care lăsau pielea deschisă. Rezultatele erau bune, dar procedura era asociată cu o rată mare de complicaţii la nivelul pielii iar aparatele erau destul de complicat de mânuit de către pacienţi. Prin lansarea Bonebridge, MED-EL oferă posiblitatea ca pielea să rămână intactă. Implanturile de acest tip au fost testate mulţi ani înainte de lansare şi se remarcă prin rata lor mică de complicaţii şi prin uşurinţa în utilizare. Pentru prima oară, această tehnologie este disponibilă acum pentru stimularea conducţiei osoase", se arată în comunicatul de presă.
Bonebridge este alcătuit din două părţi: un implant sub piele, în spatele urechii şi un procesor care primeşte undele auditive. Semnalele auditive trec prin piele şi sunt conduse în mod activ de implant prin os către urechea internă. Această nouă tehnologie îi ajută pe pacienţii cu hipoacuzie de transmisie care nu au înregistrat beneficii în urma utilizării mijloacelor convenţionale de tratament.
"Dezvoltarea sistemului inovator Bonebridge va îmbunătăţi considerabil vieţile pacienţilor. Datorită designului care păstrează pielea intactă, nu este afectată funcţia protectoare a pielii. Considerăm acest nou produs un mare succes. Bonebridge este apogeul unor decenii de experienţă reunite în dezvoltarea soluţiilor de implant auditiv", subliniază inginer Ingeborg Hochmair, director general al MED-EL.
Costul noului tip de implant este de aproximativ de 8.000-9.000 euro, preţul final fiind dat de configuraţia tehnică aleasă.
În prezent, implantul poate fi solicitat în clinicile ORL din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi în general în toate clinicile din ţară care realizează implanturi cohleare.
Implantul Bonebridge este aprobat pentru adulţi iar în prezent se efectuează studii clinice pentru aprobarea utilizării şi pentru copii.
Sursa: AGERPRES