Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri, cu ocazia Săptămânii de acţiune pentru prevenirea intoxicării cu plumb, că expunerea la acest metal provoacă în fiecare an, pe plan mondial, în jur de 600.000 de cazuri de dizabilităţi intelectuale la copii.
Expunerea la niveluri ridicate de plumb poate afecta creierul şi sistemul nervos central în cazul copiilor, poate provoca o serie de convulsii, comă şi chiar moartea.
OMS estimează că, în fiecare an, aproximativ 143.000 de persoane mor otrăvite cu plumb. Organizaţia indică drept principală cauză vopseaua cu plumb, folosită la decorarea caselor, la fabricarea jucăriilor, a mobilei şi a altor obiecte.
Potrivit OMS, 99% din cazurile de minori afectaţi de niveluri ridicate de expunere la plumb trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, iar cauza îmbolnăvirii lor este folosirea de vopsele fabricate pe bază de plumb.
Surse din cadrul OMS au explicat că aceste produse au un gust dulce, ceea ce le face mai atractive pentru copii, care pot mânca bucăţi de vopsea scorojită.
OMS a indentificat plumbul printre cele zece chimicale care afectează cel mai mult sănătatea, fapt pentru care le-a cerut statelor membre acţiuni de protecţie precum adoptarea de reglementări pentru eliminarea folosirii plumbului în vopselele decorative, informarea populaţiei în scopul renovării caselor acolo unde s-a folosit acest tip de vopsea.
Otrăvirea cu plumb continuă să fie una dintre problemele care îi afectează în cel mai înalt grad pe copii pe plan mondial, a spus, într-un comunicat, directorul pentru sănătate publică şi mediu din cadrul OMS, Maria Neira. Această situaţie ar putea lua sfârşit dacă se stabilesc 'măsuri pentru a restrânge fabricarea şi folosirea vopselei cu plumb', a apreciat Maria Neira.
Acest tip de vopsea continuă să fie o problemă chiar şi în ţările care au interzis deja folosirea ei, deoarece încă se mai află în case construite cu zeci de ani în urmă iar înlocuirea ei presupune costuri înalte.
Vopseaua cu plumb nu se mai foloseşte în 30 de ţări din întreaga lume, număr care ar urma să crească la 50 în anul 2015.
Sursa: AGERPRES