EPODE International Network (EIN), cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii şi bolilor netransmisibile, îşi propune reducerea prevalenţei obezităţii cu 10% până la 20%.
Misiunea EPODE este să susţină Programele Bazate pe Comunitate în reducerea prevalenţei obezităţii în rândul copiilor prin strategii durabile.
"Metodologia EPODE şi-a dovedit eficienţa în oraşele-pilot EPODE din Franţa care au înregistrat o scădere de aproape 10% a prevalenţei obezităţii în perioada 2005-2010. În plus, în Belgia, Programul Bazat pe Comunitate 'Viasano' a demonstrat rezultate excepţionale, cu o reducere de 22% a prevalenţei supraponderabilităţii între 2008 şi 2010 în oraşele-pilot", a declarat vineri secretarul general al Epode International Network (EIN), Jean-Michel Borys, în cadrul Forumului European al Obezităţii.
În România a fost implementat proiectul Mişcarea naţională 'Şi eu trăiesc sănătos!", iniţiat în martie 2011 şi derulat de Fundaţia PRAIS pe o perioadă de cinci ani, care are ca obiectiv prevenirea obezităţii infantile în rândul copiilor până la 12 ani şi promovarea stilului de viaţă sănătos în rândul familiilor din România, într-o abordare holistică: minte, trup şi spirit.
Studiul Și eu trăiesc sănătos!
Până în acest moment 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de şcoli din Bucureşti, Roman şi Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice, peste 160.000 de părinţi şi două milioane - public larg au avut acces la informaţii despre beneficiile alimentaţiei echilibrate, ale activităţilor fizice zilnice, sportului în general, despre reguli de igienă şi valori morale pozitive.
"În calitate de membru activ al EIN şi organizator al Forumului, credem în impactul măsurabil al acestor programe în lume, dezvoltate în baza unor metodologii similare, păstrând totodată diversitatea şi specificul fiecărei ţări. Susţinem politicile de prevenţie şi extinderea reţelei noastre, având la bază parteneriatele public-privat. Partajând cele mai bune practici, acţionând etic, vom construi împreună o puternică alianţă globală menită a preveni obezitatea infantilă", a declarat Silvia Bucur, preşedintele Fundaţiei PRAIS.
EPODE în parteneriat cu Fundaţia PRAIS a organizat la Bucureşti, în perioada 16-18 octombrie, primul Forum European al Obezităţii.
Evenimentul a reprezentat o oportunitate extraordinară pentru programele bazate pe comunitate din Europa şi susţinătorii acestora de a face schimb de bune practici, de a propune soluţii şi de a-şi asuma angajamente privind obezitatea şi problemele asociate acesteia. Forumul este un apel la acţiune pentru Europa în ceea ce priveşte prevenirea obezităţii şi a bolilor netransmisibile.
Sursa: AGERPRES