Vicepreşedintele PNL responsabil cu administraţia publică, Marcel Vela a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Caransebeş, că atunci când va avea loc descentralizarea un anumit procent din taxa de viciu ar putea fi repartizat administratorilor de spitale.
'Este în discuţie, în comisia mixtă, taxa pe viciu. Practic, s-a propus ca un procent din taxa pe viciu, care urmează a fi stabilit ulterior, să fie repartizat şi pentru administratorii spitalelor.
Deocamdată, taxa de viciu are trei componente, respectiv, programe internaţionale, investiţii în aparatură şi investiţii în clădiri', a afirmat Marcel Vela.
Vicepreşedintele PNL a precizat şi faptul că au mai rămas în discuţie şi cluburile copiilor. 'Dacă, de exemplu, la Palatul copiilor avem foarte mulţi elevi talentaţi la pictură şi e nevoie de mărirea organigramei, trebuie să stăm după aprobarea Ministerului Educaţiei, unde, nu de puţine ori, dosarele stau în sertare la funcţionari din eşaloanele trei şi patru', spune Marcel Vela.
În plus, este nevoie de modificarea unui articol din lege în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, prin care se vor da competenţe Consiliilor judeţene pentru a putea decide în legătură cu reţeaua şcolară din învăţământul preuniversitar, a subliniat vicepreşedintele PNL.
O problemă care, de asemenea, va trebui rezolvată, este cea a Agenţiilor pentru Prestaţii Sociale, care, în opinia lui Marcel Vela, ar trebui, oarecum, centralizate. La ora actuală, beneficiarul de prestaţii sociale depinde de două instituţii, şi anume, de Primărie şi de Agenţia de prestaţii sociale. Din acest punct de vedere, USL consideră că agenţia ar trebui să funcţioneze la nivel guvernamental, precum APIA.
'Astfel, ar fi ajutată şi administraţia publică, dar şi omul. Agenţia de Prestaţii Sociale îşi va face treaba de la cap la coadă. Îşi va întocmi singură dosarele, va face plăţile şi aşa mai departe', a explicat Vela.
Unul dintre efectele care vor fi simţite şi în Caraş-Severin în ceea ce priveşte descentralizarea se referă la trecerea a trei porturi - Moldova Nouă, Baziaş şi Drencova - din administrarea Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Dunărene, în subordinea Consiliului judeţean.
Descentralizarea va fi pusă în practică, spune vicepreşedintele PNL, începând cu data de 1 ianuarie 2014, mai ales că, în bugetul pe anul viitor, sumele pentru instituţiile deconcentrate vor fi deja realocate administraţiei locale.
Sursa: AGERPRES