Preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice (SROBMS), Daniel Grigorie a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în România, un milion de femei şi bărbaţi cu vârste peste 50 de ani sunt diagnosticaţi cu osteoporoză, cu o prevalenţă de 20,5% la femei şi 6,2% la bărbaţi.
"În România, un milion de femei şi bărbaţi peste 50 de ani cu osteoporoză.
Prevalenţa este 20,5% la femei şi 6,2% la bărbaţi. În 2010 am estimat că are aproximativ 100.000 de fracturi de fragilitate, în fiecare an, dintre care 14.000 de fracturi de şold. Incidenţa fracturii de şold nu este o incidenţă enormă în România, este o incidenţă moderată, cam 200 la suta de mii de locuitori. Costurile fracturii de şold sunt 50% din totalul costurilor fracturilor osteoporotice. În România, incidenţa fracturii de şold creşte exponenţial după 70-75 de ani şi apoi scade la vârstele avansate", a susţinut preşedintele SROBMS.
Daniel Grigorie a explicat că diagnosticarea se face măsurând densitatea oaselor cu un aparat numit DEXA, un "diagnostic vechi", bazat pe densitometria osoasă, în condiţiile în care România are modelul propriu din 2011 de FRAX, aplicaţie cu care se poate calcula riscul de fractură al populaţiei gratuit.
"România are puţine densitometre, 2,4 densitometre la un milion de locuitori. Norma europeană este de 11. Aici avem o problemă pentru că diagnosticul românesc a rămas pe baza densitometrelor. Nu putem identifica corect toate pacientele cu risc de fractură, pentru că densitometria nu spune toată povestea fracturii. Din acest motiv, OMS a creat acest model de FRAX - se poate accesa gratuit pe internet, este modelul românesc cu care poţi să calculezi riscul de fractură al populaţiei gratuit şi mai exact decât cu DEXA, care costă şi nu avem destule, sunt doar două la un milion de locuitori. FRAX-ul este gratuit, medicii de familie îl folosesc, dar foarte puţin, 26.000 de accesări în doi ani, în comparaţie cu Ungaria, care a avut peste 100.000 de accesări. Trebuie să folosim acest instrument, pentru că este gratuit şi pentru că este relevant pentru riscul de fractură. Utilizarea FRAX este sub optimă în toate ţările europene, dar România, deşi are model propriu din 2011, este pe o poziţie codaşe, deoarece utilizarea lui nu este implementată", a explicat Grigorie.
Cum diagnosticăm osteoporoza?
Potrivit acestuia, România mai are de tratat peste 80% din femeile cu risc de fractură şi peste 90% din bărbaţii cu risc de fractură.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei pentru prevenirea osteoporozei din România (ASPOR), Ildiko Gasparik, prezentă la conferinţa de presă, a explicat importanţa prevenţiei.
"În România, în 2010, ne-a costat 129 de milioane de euro cele 94.000 de fracturi, cifră care va creşte în 2025, doar prin schimbările demografice, la 150 de milioane de euro. Cel mai important este să rezolvăm problema la izvorul, la sursa bolilor, pentru că astfel putem evita acele victime, care la un moment dat vor fi tot mai greu de salvat. În acest spirit au venit şi recomandările Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză, care au formulat cinci strategii esenţiale de a combate sau de a ne întări sistemul muscular şi osos. Şi anume: primul este să facem exerciţii fizice minim 30-40 de minute de trei patru ori pe săptămână, la alimentaţie să avem grijă să introducem suficient calciu şi proteine, să evităm obiceiurile nesănătoase cum ar fi fumatul sau consumul exagerat de alcool", a arătat Ildiko Gasparik.
Ziua Mondială a osteoporozei va fi marcată la Bucureşti vineri şi sâmbătă prin prelegeri ştiinţifice pentru specialişti, un workshop adresat pacienţilor şi testări gratuite FRAX şi risc osteoporoză.
Duminică va avea loc evenimentul Mişcarea împotriva Osteoporozei - program de exerciţii fizice pentru persoanele cu risc de osteoporoză, demonstraţii de dans terapeutic, testări gratuite FRAX şi risc osteoporoză.
Sursa: AGERPRES