Analiza izvoarelor publice realizată anul acesta de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a scos la iveală faptul că mai puţin de 20% dintre acestea corespund din punct de vedere al calităţii apei, în timp ce majoritatea celor 142 de surse sunt necorespunzătoare, unele dintre acestea conţinând nitraţi sau amoniu.
Potrivit unui raport prezentat miercuri de către directorul executiv al DSP Alba, Horea Timiş, în Alba Iulia, de exemplu, apa din toate cele şapte izvoare publice examinate este necorespunzătoare bacteriologic, în patru cazuri aceasta conţinând şi nitraţi. În oraşul Cugir, situaţia este asemănătoare, toate cele cinci surse publice de apă analizate conţin bacterii sau nitraţi.
În Roşia Montană corespunde din punct de vedere al calităţii doar apa cişmelei dintr-un parc, restul prezentând turbiditate sau fiind necorespunzătoare bacteriologic sau chimic.
În comunele Cergău şi Valea Lungă, izvoarele examinate prezintă amoniu şi nitraţi.
În total a fost supusă analizei apa din 142 de izvoare, doar la 26 dintre aceasta fiind de calitate, aşa cum este cazul unor surse publice din localităţi ca Ciuruleasa, Rimetea şi Sălciua.
Mai multe primării de comune şi oraşe din Alba au încheiat, începând cu 1 martie, contracte cu DSP în vederea efectuării analizelor de apă pentru izvoarele publice de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale în cauză. În conformitate cu Legea 311/2004 pentru modificarea şi completarea Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile, costul analizelor probelor de apă recoltate de DSP trebuie să fie suportat de către proprietarii surselor locale de apă (izvoare, fântâni), adică de către autorităţile locale. O analiză a unei probe de apă, şi din punct de vedere microbiologic şi din punct de vedere fizico-chimic, costă în medie 200 de lei.
Laboratorul de microbiologie, chimie sanitară şi toxicologie al DSP Alba este acreditat RENAR pe partea de analiză a apei de un an de zile.
Sursa: AGERPRES