Vineri, 11 octombrie, a fost inaugurată Secţia de chirurgie cardiovasculară pediatrică, în cadrul Spitalului Monza din Bucureşti, departament dotat cu o infrastructură special proiectată şi tehnologie de ultimă generaţie, unde lucrează o echipă de medici profesionişti, cu experienţă şi continuitate profesională de peste 17 ani.
Noul departament, disponibil 24 de ore din 24, este dotat cu o recepţie de internări, cu bloc operator, cu secţie de anestezie şi terapie intensivă pediatrică, saloane dedicate copiilor şi zonă de joacă special amenajată pentru cei mici.
Pentru realizarea unor servicii integrate, structura dispune de suportul secţiei de cardiologie pediatrică, a departamentului de radiologie-imagistică medicală şi a laboratorului de analize medicale.
Echipa secţiei de chirurgie cardiacă pediatrică este condusă de dr. Mircea Cotul, medic primar chirurgie cardiovasculară, dr. Antonela Mureşan, medic primar anestezist, şef de secţie ATI pediatrie, şi dr. Simona Opriţa, medic primar, cardiologie pediatrică.
'Pe lângă infrastructura particulară, probabil cea mai importantă condiţie în desfăşurarea unei activităţi competente o constituie factorul uman. Mai precis, echipa multidisciplinară, dar unitară, specializată şi experimentată, capabilă să stabilească diagnosticul, indicaţia terapeutică optimă, care să ofere riscuri minime - dacă se intervine clasic, intervenţional sau combinat, precum şi cadre medicale care pot asigura urmărirea postoperatorie adecvată', a declarat dr. Mircea Cotul cu prilejul inaugurării secţiei.
Potrivit acestuia, deşi este la început, în Secţia de chirurgie cardiovasculară pediatrică, cinci copii cu diferite malformaţii congenitale cardiovasculare au fost operaţi şi astfel au primit o nouă şansă la viaţă.
Intervenţie în premieră în chirurgia cardiovasculară din România realizată la Spitalul Monza
"Noua secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică din cadrul Spitalului Monza Bucureşti - Centru Cardiovascular reprezintă o speranţă pentru copiii care au nevoie de un diagnostic corect pentru bolile congenitale cardiace, dar şi de tehnici de tratament moderne şi de o îngrijire medicală la standarde europene. În România, Spitalul Monza este prezent în sistemul medical privat de la sfârşitul anului 2012, dezvoltând un centru de excelenţă în domeniul chirurgiei cardiovasculare. Intervenţiile le facem pe baza unei liste de programare, şi nu de aşteptare. Când am venit aici, am venit cu o listă de programări. Spitalizarea după operaţie durează două zile, cât stă copilul la terapie intensivă, plus alte şapte zile", a afirmat medicul.
El a precizat că lucrează împreună cu echipa sa, cu care a venit de la Institutul Inimii de la Cluj, de 17 ani şi pot rezolva întreaga gamă de malformaţi congenitale cardiace.
"Există însă malformaţii incompatibile cu viaţa. Sunt intervenţii însă care nu se pot face nici aici, nici în altă parte a lumii. Se operează de la defecte de sept, la transpoziţie de vase mari. Aceasta din urmă trebuie operată în primele 10-12 zile de viaţă, dar câteodată suntem forţaţi să intervenim mai devreme, după chiar câteva zile de viaţă", a mai spus şeful de secţie.
Potrivit acestuia, spitalul va stabili nişte costuri raportat la tipul intervenţie. "Sunt tratative de a primi sprijin de la CNAS", a adăugat dr. Mircea Cotul.
Preşedintele Spitalului Monza, Carmen Drăgan, a spus că spitalul are două blocuri operatorii, din care două săli sunt dedicate numai pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică.
"Avem şase paturi de terapie intensivă pentru copii. Secţia va fi un centru de referinţă nu numai pentru România. Aceste costuri sunt pe jumătatea celor care se fac în ţară şi reprezintă o treime din costurile intervenţiilor făcute în afara ţării. Preţurile sunt accesibile. Investiţia a fost de 40 de milioane de euro", a afirmat reprezentanta unităţii spitaliceşti.
Prezentă la inaugurare, actriţa Alexandra Dinu a declarat că prin realizarea unei astfel de secţii s-a făcut "un lucru extrem de bun" şi de necesar pentru România.
"Când eu m-am confruntat cu această problemă, situaţia era dezastruoasă. Este foarte greu să accepţi că ţi se poate întâmpla lucrul acesta, apoi trebuie să găseşti echipa de medici potriviţi. Este necesar ca în România să existe aceste servicii medicale", a subliniat ea.
În spital mai sunt disponibile pentru pacienţi servicii integrate de medicină internă, chirurgie generală, precum şi din sfera altor specialităţi medicale.
Statisticile existente arată că în România se nasc anual aproximativ 1.600 de copii cu malformaţii cardiace, dintre care aproximativ 950 necesită o intervenţie chirurgicală. Însă, conform asociaţiilor de pacienţi, doar o parte din aceşti copii beneficiază de intervenţii chirurgicale necesare pentru corecţia malformaţiilor cardiace congenitale.