Directorul de programe HOSPICE Casa Speranţei din Braşov, Mălina Dumitrescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Îngrijirilor Paliative, că îngrijirea paliativă trebuie să devină un program naţional pentru toţi pacienţii, cum a promis Ministerul Sănătăţii la începutul acestui an.
"Din fericire în România, noţiunea de îngrijiri paliative există, pioneratul fiind realizat în acest domeniu de HOSPICE Casa Speranţei. Începând din anul 1992, fundaţia a început să ofere astfel de îngrijiri bolnavilor aflaţi în stadii terminale. Odată cu trecerea anilor, familia HOSPICE a crescut, iar serviciile s-au diversificat. Dacă în anul 1992 am fost singurul HOSPICE din România, acum încheiem un catalog al serviciilor din anul 2012 şi ne bucurăm că sunt peste 70 de servicii în ţară, dar, din păcate, ele nu acoperă decât 5% din ceea ce ar fi nevoie. Speranţa noastră se îndreaptă către autorităţi, astfel ca îngrijirea paliativă să devină un program naţional pentru toţi pacienţii, aşa cum a promis la începutul anului ministrul sănătăţii", a spus Mălina Dumitrescu.
Parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi Hospice Casa Speranţei în domeniul îngrijirilor paliative
Potrivit acesteia, HOSPICE Casa Speranţei reuşeşte să acopere "destul de mult din necesarul pacienţilor, doar din punct de vedere oncologic", fiind nevoie de servicii pentru pacienţi cu alte diagnostice cum ar fi insuficienţă cronică de organ sau copiii cu diferite probleme grave.
"Dar toate acestea depind de modul în care autorităţile reuşesc să facă un program naţional care să susţină dezvoltarea acestor servicii în toate judeţele ţării având în vedere că, în prezent, 17 judeţe nu beneficiază deloc de aceste servicii pentru îngrijiri paliative", a spus Mălina Dumitrescu.
Reprezentantul HOSPICE Braşov a ţinut să adauge că numărul persoanelor care necesită îngrijiri paliative este în creştere.
"Cel puţin în zona oncologică sunt tot mai multe cazuri de cancere chiar la vârste destul de fragede, iar lupta noastră este că, atâta timp cât este posibil, calitatea vieţii acestor persoane să fie asigurată", a afirmat Dumitrescu.
De serviciile HOSPICE Casa Speranţei Braşov beneficiază un număr de 150 de copii din municipiul reşedinţă de judeţ şi zonele limitrofe şi 148 de adulţi. În alte două puncte existente în judeţ, la Făgăraş şi la Zărneşti, mai sunt îngrijite 95 de persoane.
12 octombrie este ziua care marchează la nivel mondial importanţa îngrijirilor paliative. În acest moment, în 42% dintre ţările lumii nu există o unitate de tip hospice şi nu se oferă ajutor celor care au nevoie de astfel de sprijin. 80% dintre pacienţii de pe mapamond nu au acces la medicaţie adecvată pentru tratamentul durerii moderate şi severe.
Sursa: AGERPRES