Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA), în parteneriat cu Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) vor derula proiectul 'Împreună suntem o voce!', ce se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani, şi care are ca scop formularea unei propuneri de politici care să răspundă problematicii autismului în România.
"Obiectivul general al proiectului îl reprezintă integrarea unor intervenţii şi metodologii aplicate (IMA) inovative şi eficiente, propuse de organizaţii neguvernamentale, în politicile publice formulate pentru perioada 2015 - 2020, cu privire la serviciile sociale pentru persoanele cu tulburare de spectru autist (TSA) din România", se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei Romanian Angel Appeal remis joi AGERPRES.
Astfel, Fundaţia RAA şi FEDRA îşi propun să faciliteze dialogul factorilor decizionali din sfera serviciilor publice cu reprezentanţii societăţii civile şi ai asociaţiilor profesionale, să-i informeze, conştientizeze şi sensibilizeze cu privire la importanţa adoptării unor IMA inovative şi eficiente în serviciile sociale destinate persoanelor cu autism din România, să crească capacitatea sectorului ONG de a planifica şi organiza campanii de advocacy pentru adoptarea unor IMA inovative şi eficiente.
Totodată, în cadrul proiectului vor fi realizate două campanii de informare a publicului cu privire la importanţa implementării unor intervenţii şi metodologii aplicate inovative şi eficiente, în rândul serviciilor sociale adresate persoanelor cu autism.
"Consecinţele acestei situaţii sunt multiple şi denotă lipsa unei viziuni sistemice şi unitare de abordare a problemei autismului, în România. Lacunele şi ambiguitatea legislativă, cu deosebire în zonele Sănătate, Muncă şi Educaţie, condamnă copiii cu autism din România şi familiile acestora să trăiască, zi de zi, într-o dramatică "zonă gri". Prin implementarea proiectului 'Împreună suntem o voce' dorim să sensibilizăm factorii de decizie cu privire la necesitatea implementării unor intervenţii şi metodologii aplicate, inovative şi eficiente, să elaborăm propuneri concrete de politici publice privind serviciile pentru persoanele cu autism (dintre care cel puţin una sa ajungă pe agenda publică) şi, de asemenea, să creştem capacitatea societăţii civile de profil, de promova drepturile persoanelor cu autism", a declarat prin intermediul comunicatului de presă preşedintele FEDRA, Carmen Ghercă.
Proiectul 'Împreună suntem o voce' are o perioadă de desfăşurare de 3 ani, costul total fiind de 224.310 franci elveţieni.
Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Sursa: AGERPRES