Limitarea reducerilor de preţ acordate de producători distribuitorilor şi farmaciştilor la 20% din volumul desfacerilor reprezintă o măsură corectă, doar în măsura în care coroborează cu modificarea adaosului comercial la farmacie, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuleasa.
Lupuleasa, prezent forumul "Pharma Forum Services", a adăugat că în statele europene valorile de discount sunt sub 20%, dar marja comercială pentru farmacii este mult mai mare şi atunci este mai corect pentru acestea să existe un adaos comercial care să le asigure continuitatea activităţii decât un discount, care este variabil.
"Unii distribuitori sau producători îl acordă unora preferenţial, unora mai mare, altora mai mic, întotdeauna în corelaţie cu volumul de achiziţii. Şi atunci asistăm la un dezechilibru în ceea ce priveşte nivelurile de preţ pentru medicamentele pentru care preţul nu este impus, uneori în avantajul pacienţilor. Dar, uitându-ne mai cu interes, constatăm că în anumite zone medicamentele respective au un termen de valabilitate destul de apropiat de termenul de expirare şi asta este unul din marile pericole", a explicat Lupuleasa.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor a explicat că există un preţ al producătorului, la care se adaugă o marjă a distribuitorului şi una a farmaciei şi că, "de regulă, în Europa marja distribuitorului este mult mai mică decât a farmaciei".
"Aproape toate farmaciile afişează discounturi care vin din spate, de la distribuitor. Uneori pacientul caută să îşi facă rost de un medicament foarte ieftin, dar trebuie să existe şi siguranţa că este ceea ce îi trebuie", a arătat Lupuleasa.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara la începutul săptămânii că doreşte plafonarea discount-ului la medicamente la maximum 20% din valoarea care se supune tranzacţionării.
Sursa: AGERPRES