Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud, Delia Fontul, a declarat că numărul mamelor care îşi abandonează copiii a crescut faţă de anul trecut.
Aceasta a declarat că, în general, copiii sunt abandonaţi în spital, iar mamele lor sunt în mare parte minore şi provin din familii dezorganizate, cu o situaţie materială precară, în care abuzurile şi consumul de alcool sunt frecvente.
"În 2012, au fost 17 copii abandonaţi, iar în 2013 avem 18. Pentru aceştia s-au identificat măsuri de protecţie specială, respectiv plasamentul la asistenţi maternali profesionişti sau în centrele pentru protecţia copilului, aflate în subordinea DGASPC. În prezent, avem un număr de patru cazuri pentru care urmează să identificăm o măsură de protecţie socială", a declarat Fontul.
Chiar dacă există familii care doresc să adopte un astfel de copil, procedurile sunt greoaie şi îi descurajează pe mulţi. Directorul DGASPC Bistriţa-Năsăud susţine că, în acest an, au fost depuse 23 de cereri pentru adopţie, dintre care 13 atestate, iar alte trei fiind în curs de aprobare.
"Este greu, pentru că nu se pot identifica rudele până la gradul patru, ca să-şi dea consimţământul pentru adopţie, pentru că mulţi dintre ei nu pot fi găsiţi. Sau nu poate fi găsită mama, care este plecată de ani de zile în străinătate. (..) Termenele sunt foarte lungi, se dau şi pe instanţă şi este grea munca cu familia", a explicat Fontul.
Dacă în 2012 au fost finalizate procedurile de adopţie pentru 14 copii, de la începutul anului, doar 6 minori şi-au găsit familii, iar pentru alţi 10 au fost deschise procedurile legale.
"În anul 2013 a fost încuviinţată adopţia pentru un număr de 6 copii. Trei copii au fost încredinţaţi prin sentinţă în vederea adopţiei, pentru că procedura este foarte complexă şi etapele sunt foarte lungi. A fost deschisă procedura de potrivire teoretică pentru 6 copii şi procedura de potrivire practică a fost deschisă pentru un copil", a mai spus Delia Fontul.
Copiii adoptaţi au vârsta cuprinsă între câteva luni şi opt ani şi marea majoritate au ajuns la familii de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.
Sursa: AGERPRES