Un studiu American realizat pe un număr de 2.000 de adulţi de vârstă mijlocie a arătat că alcoolul schimbă obiceiurile alimentare, care se pare că tind spre gras. De asemenea, arată că un consum rar de două-trei pahare de alcool nu creează probleme mari.
Originalitatea cercetării stă în faptul că aportul caloric zilnic şi cel în diferite alimente şi nutrienţi au fost calculate după cum persoana bea sau nu alcool în acea zi. Nu cantităţi mari, fiindcă erau consumatori moderaţi.
La bărbaţi, ca şi la femei, surplusul caloric din zilele "cu alcool" nu este mult mai ridicat decât în zilele "fără". Există o diferenţă, dar foarte mică.
La bărbaţi, zilele "cu alcool" se asociază cu aporturi mai ridicate de materii grase, sare, carne, cartofi, ulei..., în detrimentul fructelor şi produselor lactate. Şi la femei zilele "cu alcool" se caracterizează prin mai multe alimente bogate în grăsimi şi mai puţine produse lactate.
Cum alcătuim farfuria sănătoasă
Explicaţia ar ţine de efectele alcoolului asupra circuitelor recompensei şi de faptul că creierul încearcă să îşi procure şi mai multă plăcere prin hrană (mai grasă). În cazul consumului redus şi rar de alcool, nu există probleme mari, însă situaţia se complică şi greutatea - pentru a nu menţiona decât acest aspect - are de suferit, încheie passionsante.be.
Sursa: AGERPRES