Medicul pneumolog Magdalena Ciobanu a declarat că în anul 2012, după trei luni de urmat un tratament medicamentos oferit de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", aproape 60% dintr-un număr de 647 de fumători au renunţat la fumat.
Dintre cei 647 de pacienţi, după trei luni de la începerea tratamentului 105 au renunţat după ce au venit la prima consultaţie (16,2%), 380 au devenit nefumători (58,7%) şi 162 încă fumau (25%).
"Motivul pentru care aceste 162 de persoane au continuat să fumeze, motiv relatat de ei, a fost acela că şi-au întrerupt prematur tratamentul sau pentru că au avut nişte senzaţii neplăcute pe care le-au atribuit medicamentului fără să ne întrebe sau să vină la întâlnirile de control", a explicat Magdalena Ciobanu.
Ea a spus că după şase luni de la începerea tratamentului, 60% dintre pacienţi erau în continuare nefumători iar cei care au reluat fumatul au susţinut că principala cauză a fost influenţa anturajului.
Magdalena Ciobanu a dat exemplul Angliei, când în 2012 o jumătate de milion de oameni au primit tratament medicamentos iar la o lună 50% au devenit nefumători şi circa 25% încă fumau.
Medicii pneumologi au ajuns la concluzia că atunci când "fumătorii se ţin de treabă, dacă şi medicii îşi fac treaba", în urma tratamentului se lasă de fumat în jur de 70% dintre pacienţi.
Potrivit Magdalenei Ciobanu, în România, în anul 2012, în cadrul programului "Stop Fumat" au primit ajutor medicamentos în jur de 3.000 de oameni.
Medicul pneumolog Miron Bogdan a declarat, în conferinţa de presă, că tabagismul nu reprezintă o opţiune de viaţă, ci este o boală.
"Fumatul ca dependenţă are dezavantajul de a se impregna extrem de adânc în viaţa omului, încât devine o componentă a reprezentării de sine şi a existenţei de zi cu zi. De aceea declararea succesului în termeni medicali se face prin 'nici un fum la şase luni'", a spus Miron Bogdan.
El a explicat că medicamentele folosite în tratamente atenuează efectele secundare ale sevrajului şi scad nevoia de fumat.
Renunţarea la fumat - activități care te ajută să treci peste perioada de sevraj
Miron Bogdan a subliniat şi efectele negative ale fumatului pasiv, "fumatul de mâna a doua". "Soţiile de fumători au un risc mai mare de cancer, copiii expuşi, pe de o parte, sunt, statistic vorbind, în risc de a deveni fumători iar cei de vârstă preşcolară sunt foarte sensibili, fac infecţii respiratorii sau fac astm bronşic", a arătat el.
Sursa: AGERPRES