Miercuri, 25 septembrie 2013, a fost deschis primul centru de medicină tradiţională chineză din România, în prezenţa ambasadoarei Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, consulului general al Chinei la Constanţa, Su Yanwen, şi preşedintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
"Sper ca acest centru să fie unul model şi să se înfiinţeze centre similare şi în alte judeţe din România, de serviciile cărora să beneficieze populaţia.
Centrul de medicină tradiţională chineză este nu doar o expresie a voinţei celor două state de a întări relaţiile bilaterale, ci şi un rezultat al cooperării dintre Tulcea şi regiunea Suzhou. Din câte ştiu, şi în judeţul Iaşi se va deschide un centru de medicină tradiţională", a declarat ambasadoarea Huo Yuzhen.
Deschiderea centrului va fi urmată de o campanie, care va demara luni, 30 septembrie, prin intermediul căreia 200 de tulceni cu venituri mici vor beneficia de consultaţii gratuite, iar acestea corespund obiectivelor Republicii Populare Chineze de a avea în prim plan grija faţă de om şi schimbul de experienţă între specialişti, a arătat oficialul chinez.
De asemenea, centrul de medicină tradiţională chineză inaugurat miercuri ar putea deveni şi un obiectiv pentru turismul medical, având în vedere profilul judeţului Tulcea, a afirmat Huo Yuzhen.
"Ne exprimăm speranţa ca în afara acestui domeniu de medicină tradiţională în care am început deja cooperarea, judeţul Tulcea să se situeze pe primul loc în domeniul relaţiilor bilaterale. Pentru că atât locuitorii judeţului, cât şi europenii admiră medicina tradiţională chineză. Tulcea se află şi într-o zonă de vecinătate cu alte state, iar Delta Dunării este o veritabilă atracţie şi sper ca acest centru să stimuleze turismul în regiune", a menţionat ambasadoarea Huo Yuzhen.
În acelaşi context, a fost menţionată posibilitatea continuării cooperării în domeniul medical şi farmaceutic, partea tulceană putând beneficia de tehnologiile chineze în domeniul tratării plantelor medicinale. "Fiindcă în judeţul Tulcea se constată avantaje foarte pronunţate în domeniul agriculturii, putem sprijini prin tehnologii proprii procesul de tratare a plantelor medicinale, iar ulterior aceste plante să poată fi exportate în statele membre UE. Personal, consider că există un mare potenţial în acest domeniu", a precizat ambasadoarea Republicii Populare Chineze.
Centrul de medicină tradiţională chinezească "C&T" a fost realizat în cadrul unui protocol de cooperare între CJ Tulcea, Medical Center şi Spitalul de Medicină Tradiţională din Suzhou şi cuprinde cabinete de acupunctură şi masaj, presopunctură, pentru terapia Moxa şi Tuina, precum şi o sală de kinetoterapie.
În cadrul cooperării între cele trei părţi, medici tulceni au beneficiat de stadii de instruire în domeniul medicinei tradiţionale în China, participanţii la aceste cursuri şi profesorii lor chinezi urmând să ofere începând de săptămâna viitoare, timp de aproape două luni, consultaţii gratuite unui număr total de 200 de tulceni cu venituri modeste.
De asemenea, începând de săptămâna viitoare, Medical Center va oferi consultaţii oftalmologice şi 1.000 de perechi de ochelari de vedere tulcenilor din mediul rural, cu posibilităţi financiare reduse.
La inaugurarea centrului au mai participat parlamentari tulceni şi autorităţi medicale, fiind prezentată cu această ocazie şi lucrarea "Sănătatea la români. Sistemul celor III orânduiri", semnată de dr. Arghir Ciobotaru.
Sursa: AGERPRES